Annons

Hyresgäster uppmanas sluta mata fåglar

Nyheter ​Inför vintern går kommunala Bodenbo ut med en uppmaning till sina hyresgäster: Sluta mata fåglarna. Det finns emellertid inget stöd i lagen för ett förbud mot att utfodra fjäderfän på balkongen.
Bostadsbolaget i norrländska Boden har fått allt fler klagomål från hyresgäster som störs av grannar som matar fåglar på balkongen och i närheten av husen.
– Problemet är att fåglarna sätter sig på grannarnas balkonger och uträttar sina behov. Avföringen drar till sig råttor och det är ju inte så trevligt. Det blir en miljöfråga, säger Anders Ekström, marknadsansvarig på Bodenbo.
Enligt honom har det tidigare vintrar varit ett fåtal hyresgäster som matat fåglarna och stått helt oförstående inför problemen de skapar och grannarnas irritation. Bostadsbolagets meddelande till sina hyresgäster är en allmän uppmaning – inte ett förbud.
– Jag är tveksam till om ett förbud skulle ha stöd i lagen, säger Anders Ekström.
 
Susanna Skogsberg, jurist på Hyresföreningen, känner enbart till ett fåtal fall där en hyresgästs fågelutfodring prövats rättsligt. Förra året blev en kvinna av med kontraktet i hyresnämnden efter att grannarna klagat på att fåglarna, som hon matat från balkongen, förstört markiser och skapat olägenheter. Domen överklagades och hovrätten ändrade beslutet så att kvinnan fick bo kvar.   
– Som hyresgäst ska man enligt lagen iaktta sundhet, ordning, gott skick och inte störa sina grannar. Ramarna är ganska vida. Vissa fastighetsbolag har ordningsregler där man försöker förtydliga lagen. Ibland blir dessa ordningsregler strängare än vad lagen medger och kan därför i princip inte göras gällande mot hyresgästerna. Det är upp till dig som hyresgäst om du vill följa sådana uppmaningar, säger Susanna Skogsberg.
 
Det betyder inte att det är fritt fram att mata fåglar hur som helst. Om konsekvensen blir att utfodringen skapar besvär för grannarna kan det vara ett giltigt skäl för värden att säga upp hyresgästens kontrakt.
– Det gäller att utfodra med omdöme, inte så att fåglarna smutsar ner eller lockar till sig råttor. Ett bra alternativ kanske kan vara att hyresvärden ordnar särskild plats på gården, med bra förhållanden, där fåglarna får mat.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.