Annons

Hyresgästerna förlorade striden om Skarpan

Linköping Hyresgästerna i Skarpan förlorade striden om renoveringen av deras lägenheter. Hyresnämnden anser att de väntade hyreshöjningarna inte är skäl för att säga nej.

Hem & Hyra har i en rad artiklar berättat om hyresvärden Riksbyggens planer på omfattande renoveringar som räknas som standardhöjande och därmed hyreshöjande. Hyrorna väntas gå upp mellan 34 och 55 procent. I en enkät som Hyresgästföreningen gjort i området svarade en tredjedel att de inte kommer att ha råd att bo kvar.

Hyresnämndens beslut att godkänna åtgärderna berör åtta hyresgäster som bor på gården som står först i tur, men kan få betydelse för samtliga de närmare 300 lägenheterna i området.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi är naturligtvis inte nöjda med det här beslutet, även om vi inte är särskilt förvånade. Den praxis som finns ser ut så här, hyresvärdarna brukar få godkänt, säger Ingrid Buskas på Hyresgästföreningen, som är de berörda hyresgästernas juridiska ombud.

När det gäller frågan om att bygga till ett fjärde våningsplan tar hyresnämnden inte ställning, utan menar att det inte krävs något tillstånd därifrån. Detta eftersom hyresgästerna inte berörs i någon större omfattning. Det betyder i praktiken att det är fritt fram för Riksbyggen att bygga till, under förutsättning att man får bygglov.

Hyresnämnden konstaterar att en majoritet av hyresgästerna i området har godkänt åtgärderna och anser inte att Hyresgästföreningen lyckats bevisa att många känt sig pressade att skriva under intyget eller ångrat sig i efterhand.

Läs ocksåDyr nota när middagen for i golvet: "Jag fick panik"Jack Karlsson sitter vid köksbordet och ser bekymrad ut med ett papper i handen.

– Det är väldigt tråkigt att de inte har förstått vilket motstånd som egentligen finns, säger Ingrid Buskas.

Annons

Hon kommer inom kort att prata med de berörda hyresgästerna om ett eventuellt överklagande till hovrätten.

Hem & Hyra har förgäves sökt Riksbyggens ombud Gunnar Flodin för en kommentar.

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.

Läs mer om Skarpan här:

Ingen förlikning om deras lägenheter

Annons

Skarpt läge i Skarpanfallet

Åtta av tio tycker nya hyrorna i Skarpan blir för höga

Stor oro i området Skarpan

Läs också Mathilda får hyran sänkt efter historisk överenskommelse Mitthem rensar portföljen - ytterligare fastighet till salu Ny värd satsar på mindre orter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.