Annons

Hyresgästerna i Skarpan överklagar

Linköping Än är kampen om renoveringarna i Skarpan inte över. Hyresgästerna överklagar hyresnämndens beslut till Svea hovrätt.

Riksbyggens planer på omfattande renoveringar i området Skarpan, med närmare 300 lägenheter, innebär standardhöjande åtgärder och därmed kraftiga hyreshöjningar på upp emot 56 procent i vissa fall. En tredjedel av hyresgästerna kommer inte ha råd att bo kvar, enligt en enkät gjord av Hyresgästföreningen.

I juni beslutade hyresnämnden att ge Riksbyggen grönt ljus för renoveringarna.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

De väntade hyreshöjningarna är inte skäl nog för att säga nej, enligt nämnden som i sitt beslut konstaterade att en majoritet av hyresgästerna godkänt åtgärderna. Enligt hyresnämnden har inte Hyresgästföreningen lyckats bevisa att många av hyresgästerna känt sig pressade att godkänna det hela och sedan ångrat sig.

Ärendet i hyresnämnden berör åtta lägenheter som står först i tur för renoveringarna, och kan därmed få betydelse för hela området.

Nu har hyresgästerna bestämt sig.

Läs ocksåDyr nota när middagen for i golvet: "Jag fick panik"Jack Karlsson sitter vid köksbordet och ser bekymrad ut med ett papper i handen.

Hyresnämndens beslut överklagas till hovrätten med hjälp av Hyresgästföreningen.

Annons

I överklagan påtalas inte minst att flera av de standardhöjande åtgärderna är helt onödiga och att det i vart fall bör vara möjligt för hyresgästerna att få välja utrustning i den egna lägenheten utifrån egna önskemål och betalningsförmåga.

Därtill har det, enligt Hyresgästföreningen, framkommit att en betydande del av de hyresgäster som godkänt de standardhöjande åtgärderna redan har flyttat eller kommer att flytta inom kort.

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.

Därmed kan det ifrågasättas om det verkligen finns ett representativt underlag för de tänkta åtgärderna, skriver Hyresgästföreningen i sin överklagan.

Läs mer om Skarpan här:

Hyresgästerna förlorade striden om Skarpan

Annons

Ingen förlikning om deras lägenheter

Skarpt läge i Skarpanfallet

Åtta av tio tycker nya hyrorna i Skarpan blir för höga

Stor oro i området Skarpan

Läs också Mathilda får hyran sänkt efter historisk överenskommelse Mitthem rensar portföljen - ytterligare fastighet till salu Ny värd satsar på mindre orter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.