Annons

Hyresgästerna som inte finns

Dalarna De syns varken i registren eller i statistiken. Några av bostadsbristens förlorare är de som hyr lägenheter svart. Och de blir fler, säger de stora bostadsbolagen.

Hur gör du om du plötsligt får jobb eller studieplats på en ort där du inte sökt bostad? Om förhållandet tar slut och du blir bostadslös? Eller om skulder gör att du blir paria hos hyresvärdar? En sista utväg är att hyra en lägenhet i andra hand – men utan kontrakt och ofta till en högre hyra.

Hem & Hyra har varit i kontakt med flera personer som hyr svart. Ingen vågar ställa upp i tidningen. Anledningen är enkel: hyr du svart ska du inte märkas. Gemensamt för dem vi talat med är att de försöker hålla låg profil: hälsa på grannarna men inte stanna och prata. Inte ta hem vänner eller spela hög musik.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En av dem har under fem år hunnit med sju svartboenden. Hen har varit med om att grannar lagt anonyma lappar i brevlådan om att de misstänker svart uthyrning. Hen har varit med om att bli upptäckt – och få flytta från ena dagen till den andra. Hen har två råd till den som tvingas hyra svart:

1. Skriv dig inte på lägenheten.

2. Använd inte den gemensamma tvättstugan.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

Hen tvättar i stället hos vänner – för att inte väcka uppmärksamhet eller störa grannarna. Problemet är att den som inte är skriven där han eller hon bor inte kan teckna hemförsäkring. Och utan hemförsäkring kan en vattenskada eller annan olycka i bostaden bli dyr.

Dessutom hamnar en otillåten andrahandshyresgäst lätt i en automatisk skuld till förstahandshyresgästen. En av dem som Hem & Hyra talat med är både rädd att själv stå utan boende och att personen som har förstahandskontrakt ska mista lägenheten om uthyrningen uppdagas.

Annons

– Det skulle kännas hemskt om det berodde på mig, när han är snäll och låter mig bo här.

Läs ocksåMormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planernaMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

De stora bostadsbolagen har ingen aning om hur många som hyr ut deras lägenheter svart.

– Vi kan se att antalet ärenden som vi hanterar med otillåten andrahandsuthyrning ökar ganska kraftigt. Det som ökar mest är föräldrar som använder sina köpoäng för att ordna bostäder till sina barn som har svårt att få bostäder, speciellt i attraktiva lägen, säger Roberth Krantz på Gavlegårdarna.

Svartuthyrning upptäcks på flera sätt. Bland annat genom grannar, bovärdar eller eftersänd post. Men även inför visningar är bolagen uppmärksamma:

–Vi går på känslan och håller koll framför allt när vi hyr ut mindre lägenheter. Ibland kommer det bara ungdomar och tittar. Då kan vi misstänka att det är föräldrar med många poäng som tänker hyra åt sina barn. När det är större lägenheter är det svårare att veta, men det förekommer även då att personer med många poäng står för kontraktet men låter en barnfamilj bo i lägenheten, säger Mona Halme på Öbo.

Det är dock svårt att bevisa att någon bor otillåtet i en lägenhet och det är sällan någon sägs upp, enligt bolagen.

Annons

När otillåten uthyrning misstänks, sänder hyresvärdarna ut en varning till den som står på kontraktet. Då låter de flesta andrahandshyresgästen flytta.

Andra väljer att säga upp lägenheten. I mycket enstaka fall går ärendet vidare till hyresnämnden.

 

 

Fakta: Svartuthyrning

För att få hyra ut i andra hand krävs värdens godkännande.

Studier, provboende eller tillfälligt arbete på annan ort är godtagbara skäl för andrahandsuthyrning.

Att hyra ut svart, i andra hand utan godkännande, är skäl nog för att hyresvärden ska kunna säga upp dig.

Hur omfattande svartuthyrningen är i Sverige är svårt att veta, men i en undersökning som Boverket gjorde 2013 uppskattade flera av de största bostadsbolagen i Stockholm att minst 10 procent av deras lägenheter hyrdes ut olovligt i andra hand.

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad" Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.