Annons

Hyresgästernas liv smyckar Sorgenfri i Malmö

Malmö Konstverken är diskreta men rymmer stora berättelser. Det är hyresgästernas liv som står modell för konstnären Julia Alfe Bylunds utsmyckning av området Sorgenfri i Malmö.
Foto: Kristina Wahlgren
Metallverktygen på väggen är inspirerad av barnens snickarverkstad som byggdes av några i området som jobbade på Kockums.

Hur gör man konst av berättelser?
– Jag har intervjuat ett tiotal hyresgäster i området som fått berätta om sina liv. En del har jag hittat via Facebook och några har hyresvärden tipsat om. Utifrån det har jag gjort konstverk som får fungera som symboler för berättelserna. Intill varje verk finns också en skriven text med anonyma citat från den berättelse som legat till grund för just det konstverket.

Vad har det blivit för konstverk?
– En ljuskrona med odlingsverktyg utifrån en berättelse om odlingslotterna i området.
”Kvinnosällskapet” ser ut som spetsdukar och bygger en kvinnas längtan efter det land hon flytt, ”Snickarverkstaden” om den verkstad som några i området som jobbade på Kockums byggde till barnen och ”En mamma och hennes flicka” om livet på gården.
Jag vill inte att det ska vara storslaget. Jag har själv svårt att ta till mig de stora skulpturerna. Mina verk får man nästan leta efter.

”Brottaren” bygger på en mans berättelse om betydelsen av brottning.

Vilken är din egen favorit?
– ”Brottaren”, som bygger på en äldre mans berättelse om betydelsen av källarbrottningen han ägnade sig åt som ung.

Vad har hyresgästerna berättat?
– De har varit otroligt öppna och generösa med att dela med sig av allt i livet, även det svåra som psykisk sjukdom eller hur de flytt från ett land i krig.
Det har varit fantastiskt att få det förtroendet och det har känts viktigt att göra något bra. Och det kändes viktigt att det skulle bli någon typ av konkret gestaltning. Något som får finnas kvar och spegla vår tid.

”En mamma och hennes flicka” heter det här verket av Julia Alfe Bylund.

Du har själv bott i området.
– Ja, jag hyrde en lägenhet i andra hand här ett tag och jag bor fortfarande längre ner på gatan, närmare stan. Det känns fint att ha den kopplingen till området.

Varför är historia så viktig för dig?
– När det gäller just Sorgenfri är det ett exempel på det sociala projektet från 50- och 60-talen som egentligen är grunden för hela vårt välstånd idag.
Det är tack vare de sociala satsningar man gjorde då som jag kan ha det livet jag har idag. Det är viktigt att komma ihåg, särskilt för min generation.

Vilken är din egen historia?
– Jag är uppvuxen på Väster i Lund men mamma och mormor kommer från Nöden i Lund, ett tidigare fattigt område, som idag är rikt. Jag känner ett nära band till kvinnorna i min familj, vi är alla ensambarn och jag har vuxit upp med en ensamstående mamma. Det har så klart präglat mig

Fakta: Julia Alfe Bylund

Ålder: 27 år.
Bor: I en hyresetta med kokvrå och dusch i källaren vid St Knut i Malmö.
Hyra: 2 500 kronor.
5 konstfavoriter:

  • Konstkollektivet Anonymouse olika mushus i Malmö.
  • Skulpturparken utanför Skissernas museum i Lund.
  • Tony Craggs tolv meter höga bronsstatyer ”Points of View” utanför konsthallen i Malmö.
  • Fontänen och skulpturen MOTHER av Charlotte Gyllenhammar i Hyllie i Malmö.
  • Pojke med gäss i Slottsparken i Malmö, som skapats av Thomas Quarsebo.
Fakta: Östra Sorgenfri byggdes ut på 1950-talet

I östra Sorgenfri finns både nybyggda hus och fastigheter från 30-talet. Men största hyresvärd är kommunala MKB, som bekostat utsmyckningen av den del av området som byggdes ut under 195o-talet.

De speciella lutande husen är ritade av arkitektparet Fritz Jeanecke och Sten Samuelson.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.