Annons

Hyresgästernas synpunkter påverkade placering av sopbehållare

Oskarshamn Ett nytt sopsystem är på väg att införas i Kristineberg i Oskarshamn. Sophusen ersätts av nedgrävda soptankar och trafiken med renhållningsfordon kommer att minska i området.
Foto: Linda Alfons
Här. Efter att Lennart Hermelin påpekat att placeringen av en soptank intill en pergola inte var optimal ändrades placeringen. Några meter bort finns ett bättre ställe.

Men, det finns synpunkter.

På pergolan klänger kaprifol. Det är inte svårt att tänka sig doften och att det är populärt att sitta där. Men intill står en grön sopcontainer. Tillfälligt, men tanken är att den ska ersättas av andra nedgrävda sopbehållare på samma plats.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Även om gångvägen intill pergolan är ett stråk där många rör sig, alltså praktiskt när de ska slänga sina sopor, tycker hyresgästen Lennart Hermelin att sop­or och utemys inte är någ­on bra kombination. Och hans synpunkter har fått gehör hos Byggebo och Kalmarsunds­regionens renhållare, KSRR, som står för renhållningen.

– Jag har pratat med dem, och så skrev jag en insändare i tidningen också, säger han.

Nu ska sopbehållaren i stället grävas ner några meter bort.

Annons
Läs ocksåDärför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det”رجل يقف داخل غرفة البيئة

Snart är det dags att sätta gräv­skop­an i marken.

– Vårt mål är att få in tre stycken innan semestern, alltså vecka 27, säger Bo Nilsén som är förvaltare hos Byggebo.

Byggebo och KSRR har lyssnat på de synpunkter som kommit in för att sopbehållarna ska få så bra placering som möjligt.

Läs ocksåSlarv med matavfall straffar hyresgästerna - ger högre hyror: "Orättvist"Birgitta Gustavsson med en soppåse i handen framför ett miljöhus.

– Vi lärde oss mycket när vi satte ut containrar där vi trodde. Det var mycket nyttigt. Det är målet att det ska bli rätt i slutändan, men det tror vi att det blir.

Det hyresgästerna varit mest skeptiska till är att det blir längre att gå för att slänga sina sopor. Så även Lennart Hermelin.

Annons

– I första huset mot Östersjövägen bor bara pensionärer. Ska de trava ända dit bort? Det är 400–500 meter, säger han.

Bo Nilsén säger att den här lösningen ändå är bäst för miljö och arbetsmiljö.

– I det här fallet får hyresgästerna gå några meter längre, men oftast är inte den påsen så tung som ett helt kärl.

Fakta: Sopsystemet

Sopbehållarna kommer att vara nedsänkta i en yttre behållare och lyfts upp när de ska tömmas. Den yttre behållaren stängs då så att ingen ramlar i.
Anledningen till bytet från sophus är att renhållaren KSRR inte vill köra i området eftersom de riskerar att köra på någon. Även arbetsmiljöskäl ligger bakom.

Läs också Fiskmåsar flockades i hundratal – så gick det för mannen som kastade ut sopor på gatan "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Beslutet: Joakims värd måste sluta dumpa hyresgästernas sopor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.