Annons

Hyresgästföreningen backar – hjälper stämd hyresgäst

Malmö ​I förra veckan tog Hyresgästföreningen beslutet att inte hjälpa den hyresgäst som blivit stämd av hyresvärden MKB i Malmö efter att det brunnit i hennes lägenhet. Efter samtal mellan förbundsjuristen i Stockholm och chefjuristen i Malmö ändrar nu Hyresgästföreningen sig. De tänker företräda den kvinnliga hyresgästen i tingsrätten.
Hem & Hyra berättade i förra veckan om en kvinnlig hyresgäst i centrala Malmö som blivit stämd av MKB på 58 000 kronor sedan det brunnit i hennes lägenhet och hennes försäkringsbolag inte velat täcka MKB:s hela kostnad för renoveringen.
 
Försäkringsbolaget Länsförsäkring har gjort ålderavskrivningar för bland annat målning, golv och tapetsering. Och MKB menar i sin tur att de inte är ansvariga för något underhåll i lägenheten på grund av VLU, valfritt underhåll. I förra veckan bestämde sig Hyresgästföreningen att inte ytterligare hjälpa hyresgästen eftersom hon blev medlem först efter att tvisten med MKB inletts.
 
Hyresgästföreningens förbundsjurist, Susanna Skogsberg, var dock av en annan uppfattning och menade att man visst kunde företräda medlemmar i principiellt intressanta fall. Det är också skälet till att Hyresgästföreningen nu svänger och erbjuder hyresgästen stöd i tingsrätten.
 
– Det kan finnas tveksamheter i fallet som gör att vi tar det. Om hyresgästen vill, säger nu Mats Lindahl, chefjurist på Hyresgästföreningen i Malmö.  

Annons
Fakta: Detta är VLU

VLU, valfritt lägenhetsunderhåll, infördes 1998 för MKB:s kunder. Systemet har varit kritiserat och det förs förhandlingar om att förändra det. VLU innebär att hyresgästen har visst ansvar för underhållet i lägenheten. Avstår man underhåll innebär det också lägre hyra.

Läs också Guide till hemförsäkringar Om hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rätten Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000 Michael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom" Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.