HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen: Inga höjningar nästa år

Nyheter Inga hyreshöjningar – det är Hyresgästföreningens budskap till värdar på flera av landets orter. Och i år är det extra viktigt vad de boende anser om sina lägenheter.

– Vi kommer att vända oss med krav om oförändrade hyror till vissa bostadsföretag. Vilka går inte att säga eftersom det är lokala förhandlingar och bedömningar som görs av varje förhandlingsdelegation, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen. 

På andra orter väntar man sig att bostadsföretagen visar extrem återhållsamhet i sina krav.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

– Bedömningen grundar sig i det ekonomiska läget hos företagen med historiskt låga räntor, god avkastning och lönsamhet. Någonting vi såklart tycker att även hyresgästerna nu ska få ta del av, säger Elmgren.

Hyresgästföreningen tänker även fokusera särskilt på något som kallas förvaltningskvalitet när förhandlingarna inleds.

– Vi har genomfört flera kartläggningar av vad hyresgästerna tycker om sitt boende och det varierar ganska mycket. Den viktigaste frågan att ställa sig här är ”Vad får jag som hyresgäst för kvalitet i boendet i relation till månadshyran?”

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.

Läs också Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare 36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.