HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen: ”Kindahus behöver ingen hyreshöjning”

Kinda Kindahus vill höja hyrorna med 1,8 procent och hänvisar till bland annat underhållsbehov. Men Hyresgästföreningen menar att stiftelsens ekonomi är så god att ingen höjning behövs.

– Vi behöver pengar för att kunna utveckla företaget och leva upp till våra hyresgästers förväntningar, säger Kindahus vd Per Cedervall.

Därför vill den kommunala stiftelsen höja hyrorna med 1,8 procent från och med 1 januari.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Enligt Per Cedervall har stiftelsen ett negativt kassaflöde, vilket inte är hållbart i längden, och behöver ett ekonomiskt tillskott.

Men Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson tycker inte att Kindahus har lyckats motivera en hyreshöjning.

– De brukar vara generösa med underlag men i år har jag inte fått mycket mer än en underhållsplan, säger Evelin Davidsson.

Läs ocksåFler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats

Hon har däremot granskat Kindahus hyreshöjningar och ekonomiska resultat de senaste åren och jämfört med olika faktorer som taxehöjningar, konsumentprisindex och hur mycket andra värdar har höjt sina hyror. Hennes slutsats är att Kindahus går bra ekonomiskt och att det inte finns behov att höja hyrorna.

– Det har inte varit några större taxehöjningar att tala om de senaste åren, utan det är väl snarare så att det är stiftelsens resultat som pekar uppåt. Så jag tycker inte att de har så mycket att komma med. Det behövs ingen höjning.

Hon anser också att Kindahus har klarat av det mesta av sitt underhållsbehov.

Läs ocksåP-platser missbrukades - nu tvingas hyresgästerna betala

– De har gjort ett stort underhållsarbete och har kommit över den stora puckeln nu och satsningarna börjar mattas av.

Det håller inte Per Cedervall med om. Han betonar att underhållsbehovet fortfarande är stort, vilket märks exempelvis genom att man börjat få problem med vattenskador, och att stiftelsen står inför stora investeringar. Bland annat ska två hissar installeras på Bergdalagatan 7, en satsning för tre miljoner kronor. Det är en kostnad som inte kan läggas på hyran för lägenheterna i just det huset, utan måste slås ut på alla, menar han.

– Vi måste satsa för att leva upp till de behov som finns och det kostar, säger Per Cedervall.

När Hem & Hyra sammanställde 2015 års hyreshöjningar hamnade Kindahus i topp i länet. Det spelar också roll, nu när det är dags att förhandla igen, menar Evelin Davidsson och konstaterar att höjningarna varit högre än konsumentprisindex varje år de senaste sju åren.

– Även om vi höjt mer än andra de senaste åren så har vi också lagt mer än andra på underhåll. Och hyrorna i Kinda ligger fortfarande 100 kronor lägre per kvadratmeter och år än genonsnittet i landet, säger Per Cedervall.

Förhandlingen inleds i morgon, torsdag.

Läs också De adopterar för ett vackrare bostadsområde Här är kommunens uttag förbjudna
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.