Annons

Hyresgästföreningen kritisk till Actas försäljning

Malmö ​Av de 11 100 lägenheter som skandalvärden Acta nu säljer till Första AP-fonden ligger 2 000 i Malmö. Hyresgästföreningen är kritisk både till den vinst som Acta nu gjort i och med försäljningen och till att det är en pensionsförvaltare som tar över. De nya ägarna Willhem AB tillbakavisar kritiken.
Den totala vinsten som Acta gör i och med försäljningen är 1,3 miljarder, enligt Sydsvenskan.
– Att de gör en så stor vinst känns bedrövligt med tanke på hur deras förvaltning av fastigheter i Malmö har sett ut, säger Christina Wessling, regionchef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.
 
Första AP-fonden köper fastigheterna genom sitt nybildade bostadsbolag Willhem AB som tar över vid årsskiftet.
– Det känns inte bra att de ska ge sig in som noviser med ett nybildat bolag som saknar erfarenhet av tung förvaltning, säger Christina Wessling. 
 
På Första AP-fondens webb går det att läsa: ”Första AP-fonden ska, med väl avvägda finansiella risker, uppnå högsta möjliga avkastning på fondens tillgångar och därmed långsiktigt bidra till en hög och förutsägbar ålderspension för nuvarande och framtida pensionärer”.
 
– Deras uppgift är att förädla pengar, pensionspengar. Det tillsammans med det faktum att deras erfarenhet av förvaltning är obefintlig säger allt, säger Christina Wessling.
 
Mikael Granath är vd på Willhem AB. Han har erfarenhet av fastighetsbranschen bland annat från Din Bostad i Göteborg. Innan han kom dit var han vd för Graflunds Invest AB, ett bolag inom Acta. Han tillbakavisar Hyresgästföreningens kritik.
– Vi är intresserade av att äga och förvalta på lång sikt. Vi kommer att ha egna anställda, egna fastighetsskötare. Det tror jag är viktigt, säger Mikael Granath.
 
– Det här är inget beslut som har kommit till på några veckor utan det har tagit lång tid och vi har gjort en omfattande analys av beståndet. Det är klart att vi har respekt för uppgiften och vi ser vad som kommer att krävas av oss. Hyresgästföreningen får ha sin uppfattning, vi kan bara bevisa motsatsen nu, fortsätter han.
 
Idag förvaltas Actas fastigheter i Malmö av Newsec. Vad händer med dem?
– Vi har ambitionen att anställa den personalen om de vill det. Newsec kommer att förvalta husen till halvårsskiftet 2011.
 
Vilken är din uppfattning om Acta?
– Det är en finansiell aktör som gjorde många fastighetsförvärv i Sverige på kort tid. Jag uppfattar inte dem som långsiktiga ägare.
 
Varför köper ni inte Herrgården?
– Det var aldrig aktuellt, de fastigheterna var inte till salu. Men hade jag fått frågan hade jag sagt nej.
 
Varför det?
– Jag har stor respekt för uppgiften att förvalta fastigheter och det har knappast undgått någon i Sverige vilka problem som funnits i Herrgården. Att förvalta de fastigheterna skulle ha tagit så mycket tid, säger Mikael Granath.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.