Annons

Hyresgästföreningen lägger 30 miljoner på renovering

Nyheter Hyresgästföreningens fastighet på Norrlandsgatan i Stockholm ska renoveras. Men trots att den totala budgeten är 30 miljoner kronor handlar det inte om en så kallad lyxrenovering. Detta trots att hyresgästerna kan räkna med en hyreshöjning.

Helt andra spelregler gäller på den marknad där Hyresgästföreningen agerar hyresvärd genom dotterbolaget Norrlandsgatan AB. Därför finns inga farhågor för att kalkylen inte ska gå ihop. Byggnaden ligger trots allt intill Norrmalmstorg, en adress som alla som har spelat Monopol har suktat efter.

– Vi måste vara duktiga och professionella hyresvärdar. Det är det som är vårt mål. Vi ska inte vara giriga och ta ut mest pengar, utan vi ska ta ut vad som är rimligt för den adressen, säger förbundschefen Jonas Nygren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den främsta anledningen till renoveringen är dock att fastigheten inte tillfredsställer Hyresgästföreningens egna behov.

– Lokalerna är inte anpassade till de behov som finns. Man blir ofta störd, det finns inte så många platser man kan gå undan till för att få lugn och ro.

I stället för att som i dag vara utspridda över fyra våningar ska Hyresgästföreningen sitta på två. Ändå kommer det att finnas funktioner som Hyresgästföreningen saknar i dag.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Vi ska stärka vår roll som en naturlig mötesplats för boendefrågor, vi ska stärka bilden av oss som boendeorganisation, säger Jonas Nygren.

Rent konkret handlar det om att möjliggöra seminarier och andra tillställningar i den egna fastigheten i stället för att som i dag hyra in sig i lokaler som ägs av andra.

Annons

De olika mötesrummen ska inredas med inspiration från de olika årtiondena. 1970-talsrummet kanske får orangea stolar.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– När man kommer in ska det inte se ut som på ett advokatkontor, utan man ska känna att man är i lokaler som används av en folkrörelse, säger Jonas Nygren.

Ombyggnaden frigör 600 kvadratmeter som kan hyras ut. Just detta innebär enligt Jonas Nygren att kalkylen går ihop. Eller rättare sagt: Man räknar med större vinst.

– Tittar man på totalen blir det en vinstaffär och för Hyresgästföreningen som förening om man tittar på vad vi betalar i hyra så blir det ett nollsummespel. Vi kommer att betala samma hyra som i dag för mindre, men bättre, lokaler.

Dessutom kan flera hundra kvadratmeter tillkomma i ett senare skede. Det diskuteras huruvida man ska bygga ytterligare tre våningar på huset. Vissa av de investeringar som görs nu, bland annat en brandtrappa, kan då ”återanvändas”.

När Hem & Hyra pressar Jonas Nygren om huruvida det inte är lite lättare att vara hyresvärd på kontors- än bostadsmarknaden svarar han:

Annons

– Vill man titta på hur marknadshyror skulle slå mot privatpersoner är det bara att titta på hur det ser ut på kontorsmarknaden och det som händer nu är att väldigt många ideella organisationer och statliga verk tvingas bort från innerstan för de har inte råd med hyrorna. Det som gör att vi kan sitta inne i stan är att vi äger vår fastighet.

Ett ägande som genererar pengar, men det finns ännu ett skäl.

– Vi äger fastigheter för att vara oberoende för fastighetsägare, säger Jonas Nygren och lägger till att ett av skälen är att Hyresgästföreningen inte vill riskera att hamna i någon intressekonflikt.

– Det ska inte vara så att någon tror att vi hyr en fastighet eller ett kontor och sedan när vi förhandlar om lägenhetshyror säger fastighetsägaren ”om vi får lite mer sänker vi er hyra”. Vi vill vara oberoende

Fakta: Så fördelas kostnaderna

Kostnaden för renoveringen uppskattas till 30 miljoner kronor, varav 15 miljoner från Norrlandsgatan AB för själva ombyggnaden och 15 miljoner från riksförbundet för bland annat inredning och teknik.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.