HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen: Mitthems rökförbud håller inte

Sundsvall Om ett år står höghuset Vapelhöjden klart och hyresgästerna kan flytta in - ickerökarna alltså. Mitthem trotsar juridiken och har förbjudit all rökning i och utanför fastigheten.
Så här kommer det nya höghuset på Skönsmon ut när det står klart våren 2015. Ett hus som Mitthem hoppas på ska bli helt rökfritt genom att teckna ett avtal med hyresgästerna med hot om vräkning.

Mitthem bygger just nu ett åttavåningshus med 37 lägenheter på Skönsmon i Sundsvall. Inflyttning ska enligt planerna ske under våren 2015.

Bostadsbolaget vill att det nya huset ska vara helt rökfritt och har därför beslutat att införa ett ”totalt rökförbud i, och i anslutning till fastigheten. Även lägenheternas balkonger inkluderas i rökförbudet”, som det formuleras i det pressmeddelande som Mitthem idag skickat ut.

– Våra erfarenheter visar att många hyresgäster har problem med grannar som röker, vi får dagliga samtal från upprörda hyresgäster som blir drabbade av passiv rökning. På Vapelhöjden kommer vi nu att kunna erbjuda ett helt rökfritt boende i toppskick, berättar Mitthems vd Marie Selin.

Hyresgästerna garanteras ett rökfritt boende genom att alla som flyttar in skriver under ett avtal i samband med kontraktskrivningen, där de förbinder sig att inte röka. Om hyresgästen eller dennes gäster, som hyresgästen ansvarar för, trotsar förbudet kan lägenheten sägas upp.

Men riktigt så enkelt är det inte.

– Nej, det är inte hållbart rent juridiskt. De har ingen laglig rätt att förbjuda sina hyresgäster att röka, även om ett skriftligt avtal finns, säger ärendehandläggare Johan Hermansson på Hyresgästföreningen i Sundsvall.

Ingen hyresgäst kan vräkas på grund av enbart rökning. Senast häromdagen fastslog Svea Hovrätt, liksom Hyresnämnden före överklagan, att den som bor i ett flerfamiljshus måste acceptera att grannarna röker på sin balkong – till och med när problemet är så allvarligt att tobaksröken gör att man inte själv kan vistas på sin egen balkong.

Hur kan ni då införa ”rökförbud” i fastigheten, Marie Selin?

– Jag hör vad du säger, men vi har rökfria fastigheter både i Nacksta och på Alnön och har goda erfarenheter av det. Vi har också en stor efterfrågan på rökfria bostäder så vi har fattat det här beslutet.

Har det någongång hänt att ni har försökt få någon hyresgäst avhyst för att den har rökt i lägenheten?

– Nej, vi har hittills inte behövt gå vidare utan det har räckt med en diskussion.

2010 försökte Mitthem avskräcka hyresgäster från att röka i de ”rökfria” bostäderna i Nacksta genom att införa en belöning för de som informerade bostadsbolaget om grannen rökte.

En idé som förkastades sedan den fått stor uppmärksamhet i medier över hela världen. Att införa något liknande tycks inte vara aktuellt i Vapelhöjden.

Mitthem meddelar också i sitt pressmeddelande att hyrorna för de nya lägenheterna nu är färdigförhandlade med Hyresgästföreningen. Snitthyran landar på 1 550 kronor kvadraten, lite varierande på läget. Det innebär en genomsnittlig månadshyra på cirka 6 458 kronor för 50 kvadratmeter.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.