Annons

Hyresgästföreningen söker nya partners för sommarläger vid Vänern

Vänersborg Hyresgästföreningen köpte Solgården på Vänersnäs för att erbjuda lägerverksamhet för barn och unga. Man har testat olika former, men nu satsar man på att hitta nya samarbetspartners, till exempel föreningar. ”Vi vill utveckla de möjligheterna”, säger regionchef Peter Laang.
Hyresgästföreningens konferens- och lägergård har rustats upp. Nu planeras för nya samarbeten för att arrangera sommarläger för barn och ungdomar 2023.

När konferensanläggningen Solgården köpes var tanken att det skulle bli en oas för barn och ungdomar som annars inte får chans att lämna sina bostadsområden under somrarna. Första året arrangerade Hyresgästföreningen och flera kommunala bostadsbolag gemensamt läger. Det anställdes både fritidsledare och kökspersonal för att sköta verksamheten.
Det visade sig dock att platserna inte fylldes. Föräldrar var tveksamma till att låta barnen åka i väg ensamma på läger och konceptet ändrades sommaren därpå. Då valde man i stället att göra familjeläger, där föräldrar och barn kunde åka på läger tillsammans. Det anställdes lite färre personal på Solgården. Nattetid var det till exempel föräldrarnas ansvar att ha uppsikt över barnen. Och efter att ha testat även den formen fortsätter Hyresgästföreningen nu med en annan modell, där man hoppas på samarbete med andra.
– Vi vill verkligen att Solgården ska vara så som vi tänkte oss från början, säger Lennart Derehag, regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Tanken nu är att Hyresgästföreningen hyr ut anläggningen Solgården till olika samarbetspartners som kan arrangera läger.
– Under 2022 har vi genomfört läger med bostadsbolag från vår region, föreningar och lokala hyresgästföreningar inom Hyresgästföreningen, men även tillsammans med kommuner, Rädda barnen, idrottsföreningar, organisationer för utsatta familjer, språkcenter Göteborgs stad, intresseföreningar, skolor, musikskolor bland andra, säger regionchef Peter Laang och fortsätter:
– Detta är några exempel som vi gärna vill utöka i framtiden och därigenom öka beläggningen under höst och vinter.
Han menar att Solgårdens syfte att ge fler möjlighet att komma hemifrån inte bara under några sommarveckor, utan även andra tider på året. Anläggningen kan utvecklas genom att erbjuda fler aktörer tillgång till anläggningen och att Hyresgästföreningens personal kan stötta och hjälpa till.

Sharifro Ahmed var en av alla som deltog på Hyresgästföreningens familjeläger sommaren 2019. Lägret på Solgården gav henne härliga sommarminnen.

– Vi har precis skickat ut foldrar till de allmännyttiga bostadsbolagen och Wennergrens i Hjo där vi berättar om hur de kan hyra in sig och arrangera läger. Det kan handla om att de vill lotta ut vistelser till familjer eller på annat sätt låta hyresgäster komma till Solgården, säger Mia Kjellsson som är ansvarig för Solgården.
Hon säger att man även vänder sig till föreningar som Unga Örnar och Verdandi till exempel.
– Vi vill nå ut till fler, säger Mia Kjellsson. Och vi kan hjälpa till att arrangera sommarläger tillsammans med föreningar och bostadsbolag.
Förutom lägerverksamheten har Solgården stugor som hyrs ut med rabatt till Hyresgästföreningens medlemmar runt om i landet.
– Ja, det är något som sprider sig mer och mer, säger Mia. Förra året hade vi hyresgäster från samtliga regioner i landet, utom två. Och vi arbetar med att sprida erbjudandet ytterligare för medlemmarna.

Annons

Solgården kostar ca 1,5 miljoner per år bland annat för personalkostnader, underhåll och investeringar. Intäkter är ligger mellan 500 000 och 700 000kr per år beroende på antal bokningar.
– Det är medlemmar som står för ungefär hälften av bokningarna på Solgården vilket kan variera från år till år såklart. Det har varit drygt 1000 besökare hittills i år, berättar Peter Laang.

Regionchef Peter Laang tycker att Solgården ger Hyresgästföreningen ett mervärde och hoppas att fler medlemmar kommer att utnyttja möjligheten att hyra.

Peter Laang säger att Solgården är en viktig verksamhet för Hyresgästföreningen.
– Jag tycker det är en bra verksamhet som ger ett mervärde till oss som organisation, och en jättefin medlemsförmån som gärna ännu fler av våra medlemmar får utnyttja.
Hyresgästföreningen har låtit värdera anläggningen Solgården och det beräknade värdet idag är mellan åtta och nio miljoner kronor om det ska fortsätta användas som kursgården. Skulle det säljas som enskilda sommarvillor är värdet betydligt högre.
– Men det är ju egentligen oväsentligt för oss eftersom vi använder Solgården i vår verksamhet, och planerar för att fortsätta med det, säger Peter Laang.
Under pandemin genomfördes stora renoveringsarbeten på hela anläggningen. Nu är det även solpaneler monterade och just nu pågår arbetet för att koppla in kommunalt vatten och avlopp.
– Det är stora investeringar, men det är nödvändiga arbeten och ett lyft för hela Solgården och för att kunna använda den hela året och utveckla verksamheten, säger Peter Laang.

Annons
Fakta: Solgården

Konferens och lägergård som ägs och drivs av Hyresgästföreningen. Solgården ligger på Vänersnäs vid Vänerns strand cirka 25 kilometer från Vänersborg. Köptes 2016 för 4,5 miljoner. Tidigare ägare var FUB Trollhättan. Anläggningen har flera småstugor som hyrs ut både till Hyresgästföreningens medlemmar och andra privatpersoner. Det finns också större byggnader för konferenser och lägerverksamhet.

Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda" Lägger ner kollo för utsatta barn: "Inte ekonomiskt försvarbart att driva Solgården" Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet" Derehag slutar som ordförande: "Angreppen på Facebook tog hårt" Brudparen väntar på ny chans på Solgården

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.