Annons

Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – ”Tack för förtroendet”

Vänersborg En aktiv socialdemokrat och en lika aktiv moderat gjorde upp om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg. Agnetha Andersson (S) från Trollhättan vann över Philip Nordqvist (M) från Lysekil. Med voteringssiffrorna 39 mot 18.
Agnetha Andersson från Trollhättan valdes till ny regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Foto: Karin Gistedt
Agnetha Andersson från Trollhättan valdes till ny regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Rejäl debatt och spännande omröstning blev det på Solgården idag när Hyresgästföreningen skulle välja ny regionordförande. Tre personer var nominerade: 62-åriga Agnetha Andersson från Trollhättan, som var valberedningens förslag. Philip Nordqvist, 37, från Lysekil. Samt Fredrik Marcusson, 53, från Mariestad.

Debatten kom dock att handla om de två förstnämnda och det var först efter sluten votering som det stod klart att Agnetha Andersson tar över.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag tackar för förtroendet. Alla här inne är inte överens i den här omröstningen, men jag hoppas att vi ska vara överens framöver, sade Agnetha Andersson när voteringen var över och rösterna hade räknats.

Av de 57 röstberättigade var det 39 som lagt sin röst på henne. 18 hade röstat på Philip Nordqvist. Det var således drygt 68 procent av deltagarna som ville att Agnetha Andersson skulle bli ny ordförande.

Philip Nordqvist från Lysekil var beredd att axla rollen som ny regionordförande men förlorade i omröstningen.
Philip Nordqvist från Lysekil var beredd att axla rollen som ny regionordförande men förlorade i omröstningen.

Men innan det blev dags för votering var det många som valde att gå upp i talarstolen och lyfta fram sina argument för de två kandidaterna. Styrelseledamoten Annika Lindlöf Larsson sa att ”det vore bra med en kvinna som ordförande” och yrkade på att Agnetha skulle väljas medan Malte Svensson, från valberedningen, lyfte tyckte att det föreningen framförallt behöver är föryngring och förespråkade Philip.

Viss förvirring uppstod när det stod klart att valberedningen således inte var överens om vilken kandidat som var mest lämpad. Något som Malte Svensson förklarade med att han ångrat sig och nu alltså ansåg att Philip Nordqvist skulle vara bäst på att ta över som ordförande.

Därefter böljade debatten vidare. Anders Forsberg från Skövde förespråkade ”nytt blod” och tyckte att Agnetha Andersson, som kommer utifrån och inte har varit aktiv i föreningen tidigare, skulle kunna få organisationen att ”tänka utanför boxen”. Medan Britt Tegneryd från Skultorp var övertygad om att Philip, med sin långa erfarenhet av Hyresgästföreningsarbete, skulle vara mest lämpad för uppdraget.

Annons

Det framgick också att Agnetha Andersson jobbar partipolitiskt för socialdemokraterna medan Philip Nordqvist företräder moderaterna.

Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.

– Ja, visst jag representerar moderaterna och är ordförande för dem i Lysekil. Men jag är inte för marknadshyror och jag vill framförallt värna om hyresrätten och hyresgästerna, sade Philip Nordqvist.

När valet väl var gjort tackade Agnetha Andersson för förtroendet och poängterade att hon och Philip tagit i hand och att det inte fanns några dåliga känslor dem emellan.

– Vi sitter ju i samma regionala nämnd och är vana att både diskutera och driva frågor, sade hon.

Läs ocksåLägger ner kollo för utsatta barn: "Inte ekonomiskt försvarbart att driva Solgården"Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg avvecklar sin verksamhet på Solgården. "Inte ekonomiskt försvarbart", säger regionordförande Agnetha Andersson.
Avgående regionordförande Lennart Derehag gratulerade Agnetha Andersson, som nu tar över ordförandeklubban.
Avgående regionordförande Lennart Derehag gratulerade Agnetha Andersson, som nu tar över ordförandeklubban.

Mötet satte även punkt för Lennart Derehags tio år som regionordförande. Inte heller när han valdes, för 10 år sedan, var det en enhällig församling som stod för beslutet.

– Jag hade ett stöd på 71 procent. Men jag lovade att ge 100 procent. Det har jag gjort och fasen vad roligt vi haft, sade Lennart Derehag och fick torka en tår.

Annons

– Det blev ju riktigt rörande det här, sade Lennart och fick stående applåder.

Dagens gästtalare var förbundsordförande Marie Linder. Hon var med på länk från Stockholm efter att just ha kommit hem från Lissabon. Där hade hon varit med på världskonferensen för världens hyresgäster, International Union of Tenants, IUT.

– När man möter representanter från hyresgästorganisationer från andra delar av världen blir man ödmjuk inför det vi lyckats uppnå här i Sverige, sade Marie Linder och syftade på allmännyttan och förhandlingssystemet.

– Men vi ska minnas att de här har inte kommit gratis. Nej, allt det här handlar om 100 års fajt, sade Marie Linder.

Fakta: De sitter i BohusÄlvsborg-Skaraborgs nya regionstyrelse
Ordinarie ledamöter:
 • Annika Larsson Lindlöf, ledamot, Vänersborg, omval 2 år
 • Fredrik Marcusson, ledamot, Mariestad, omval 2 år
 • Claes Wittnäs, Borås, ledamot omval 2 år
 • Diana Rörström, Åmål, ledamot, omval 2 år
 • Helena Karlsson, Skara, ett år kvar
 • Jan Ove Berntson, Trollhättan, ett år kvar
 • Marie Linnarsson, Vänersborg, ett år kvar
 • Kristoffer Qvist, Hjo, ett år kvar

Ersättare:

 • Pernilla Kopp, Borås, ersättare, omval 1 år
 • Britt Tegneryd, Skövde, ersättare, omval 1 år
 • Tony Persson, Skövde, ersättare, nyval 1 år
 • Tina Wolkenhauer, Uddevalla, ersättare, nyval 1 år
Fakta: Fick förtjänsttecken

Margareta Franzén, Dalstorp

Roland Karlsson, Lysekil

Anita Andersson, Uddevalla

Fakta: Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg

38 kommuner i föreningarna BohusVänerDal, MittVäst, Skaraborg och Sjuhärad.

40 612 medlemmar och cirka 600 förtroendevalda (april 2023).

Läs också Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg Derehag slutar som ordförande: "Angreppen på Facebook tog hårt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.