Annons

Hyreshöjning hos AB Bostaden

Umeå AB Bostaden höjer hyrorna vid två tillfällen under 2012. Det står klart efter en uppgörelse med Hyresgästföreningen.

Från första april höjs hyrorna för AB Bostadens hyresgäster med 2,1 procent generellt. Första oktober blir det ytterligare en höjning, den här gången med cirka en procent. För en normalstor trea innebär höjningen cirka 110 kronor mer i hyra per månad från första april och ytterligare 55 kronor från första oktober.

– Skälet till att vi tvingas acceptera höjningar är att Bostadens fastighetsunderhåll ökar kraftigt, säger Hans-Urban Strand.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det är de omfattande renoveringarna av miljonprogramsområdet Ålidhem som hyresgästerna nu får betala. Bostaden räknar med att satsa 750 miljoner kronor på detta under de kommande sex åren.

– Men vi kommer inte att acceptera att alla dessa kostnader skulle belasta hyrorna. Redan i dag betalar hyresgästerna för underhåll, även om det inte är tillräckligt, säger Strand.

Annons

AB Bostadens ägare, Umeå kommun, har gått med på att sänka vinstkraven på bostadsbolaget. Vilket innebär att Bostadens vinst kan användas till underhåll.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Vinnare i årets hyresförhandlingar blir hyresgästerna i Bostadens studentlägenheter. Förhandlingarna har nämligen resulterat i förändrade elschabloner vilket gynnar lägenheter med varmhyra och där elen ingår i hyran.

Månadsavgiften för bilplatser, motorvärmare, skärmtak och garage höjs också från första april 2012 med från 10 till cirka 35 kronor per månad.

Annons

Bostaden hade krävt att få höja hyrorna med 3,8 procent.

Läs ocksåLagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas"Tvådelad bild med en man i yngre medelåldern i kavaj och en digital tavla från tingsrätten som visar pågående förhandlingar.

AB Bostaden gör, enligt uppgift, en vinst på drygt 50 miljoner kronor 2011.

Läs också Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.