HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresklart för 1 100 hushåll i Åmål

Åmål Det krävdes beslut från Hyresmarknadskommittén men nu är årets hyresnivå hos Åmåls Kommunfastigheter klara. Värden får mer än snittet, men är inte helt nöjd.

Hyrorna hos 36 av 43 kommunala bostadsvärdar inom Hyresgästföreningens region Bohus-Älvsborg-Skaraborg är nu färdigförhandlade. I snitt får värdarna drygt 1,7 procent mer i år.

Senaste klart är det hos Åmåls Kommunfastigheter (Åkab), där förhandlingen med Hyresgästföreningen strandade i vintras. Då hade parterna suttit ned två gånger. Åkab filade ner sitt ursprungliga bud något, från 3,85 till 3,5 procent. Hyresgästföreningens motbud var 1,1 procent.

Läs ocksåHyresförhandlingarna bröt samman – bostadsbolag anklagas för kartellbildning

Nu har den partssammansatta Hyresmarknadskommittén (HMK) fattat beslut om nivån. Hyran i Åkabs 1 100 bostäder blir 2,15 procent dyrare från 1 februari. 

Hyresgästföreningens förhandlare Anja Schröder tycker att resultatet är för högt.
– Vi sa nej till Hyresmarknadskommitténs medlingsbud, som var på 2,15 procent. Tyvärr valde man att fastställa den nivån och det beslutet måste vi acceptera, säger hon. 

Kunde ni gjort något annorlunda från förhandlingsdelegationens sida?
– Nej, vi var väl förberedda. Bolaget strandade redan vid andra tillfället, det tycker jag är snabbt. Min uppfattning är att hyresgästerna ofta tjänar på en lokal uppgörelse, vi känner till förutsättningarna bättre än de centrala förhandlarna från Stockholm, säger Anja Schröder.

Läs ocksåHyrorna klara hos Uppsalahem efter tvist

Anja Schröder ser ett problem i att Åkab ofta strandar förhandlingarna lokalt. Det har hänt fyra gånger de senaste sex åren. Men bolagets vd Magnus Dalsbo tycker inte att det är bolagets fel att förhandlingarna gick vidare till HMK i år.
– Vinklingen att vi ofta strandar håller inte! Den här gången var båda parter överens om att skicka frågan till medling. Vi sa sedan ja till budet, men det gjorde inte Hyresgästföreningen, säger han.

Magnus Dalsbo är inte fullt nöjd med årets höjning, mer hade behövts, men han accepterar beslutet. Hur pengarna ska användas är ännu inte klart.
– Vi har inte hunnit analysera det än, avtalet skrevs på i fredags, säger han.

Höjningen gäller för samtliga bostäder och även parkeringsplatser och garage. Den retroaktiva höjningen för februari och mars tas ut på aprilhyran. 

Läs ocksåHyrorna ovissa för 30 000 hyresgäster – stopp i förhandlingarna med Uppsalahem

Relaterat
Här hittar du hela listan över hyresuppgörelser i Västra Götaland.

Läs också Hem & Hyras artikel om strandningar i länet de senaste fem åren.

Läs också Tre månaders retroaktiv hyreshöjning för Mimers hyresgäster Sveriges största hyresförhandling på grund – igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.