Annons

Hyresklart i Orsa

Orsa HMK, hyresmarknadskommittén, har sagt sitt om hyrorna i Orsa. Höjningen blir 1 procent från 1 april, vilket motsvarar 0,75 procent på ett helår.

Det är en missnöjd vd Hem & Hyra pratar med. Arne Grahn på Orsabostäder berättar att företaget ville ha täckning för höjda taxor och löner och därför yrkade på en hyreshöjning på hela 3,55 procent. Läs mer om kravet och Hyresgästföreningens reaktion på det här.

– Nej, vi är inte nöjda eftersom vi inte fått täckning för alla kostnadsökningar. Nu får vi se över vår ekonomi och dra ned på renoveringstakten, säger Arne Grahn. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Höjningen i Orsa är den näst högsta i länet, bara Älvdalens kommunala fastighetsbolag höjer mer än Orsabostäder. Den genomsnittsliga höjningen för de övriga 13 bolagen är knappt 0,4 procent. Gagnefsbostäder gjorde ingen höjning alls.

Arne Grahn har svårt att förstå hur de andra bolagen får sin ekonomi att gå ihop med så låga höjningar. Att ränteläget är lågt spelar mindre roll menar han då fastighetsbolagen brukar ha sina räntor säkrade och därmed inte påverkbara av räntornas upp- och nedgångar.

Annons

Vad gäller de taxehöjningar han anser att Orsabostäder nu inte får täckning för, tycker han att de borde bäras solidariskt av alla i kommunen oavsett hur de bor:

Läs ocksåÖrebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"Bilden visar i huvudsak en del av en beige fasad. En röd pil visar på ingången till Hyresgästföreningens framtida lokaler.

– Vi har en höjning på 1,72 procent på VA-taxan från tidigare år som vi ännu inte fått betalt för. Det är ju fullmäktige som beslutar om den och en sådan taxehöjning borde drabba alla brukare på samma sätt, precis som en skattehöjning ska betalas av alla kommuninvånare. 

Förhandlingarna om Orsahyrorna började redan i höstas och strandade i december. HMK är partssammansatt och deras beslut kan inte överklagas.

Annons

Förhandlingsledare Jan Dahlquist på Hyresgästföreningen i Borlänge kommenterar överenskommelsen här.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem
Fakta: Dalarnas hyror 2016
Bostadsföretag Höjning i procent
Gagnefsbostäder 0
Bärkehus 0,3
Kopparstaden 0,3
Gamla Byn 0,35
Vansbrohem 0,35
Leksandsbostäder 0,4
Ludvikahem 0,4
Malungshem 0,4
Morastrand 0,4
Rättviksfastigheter 0,4
Hedemorabostäder 0,45
Tunabyggen 0,45
Säterbostäder 0,5
Orsabostäder* 0,75
Norra Dalarnas Fast 0,85

* 1 procent från 1 april.

Läs också Medlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat" Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.