HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärd grävde upp hyresgästernas trädgård

Haninge En hyresvärd och en hyresgäst på Dalarö tvistar om en trädgård. Värden hävdar att den har rätt att gräva upp trädgården och bygga p-platser. Hyresgästen håller inte med och säger att hans paradis är skövlat.
Foto: Kenneth Samuelsson
Mikael Trolin pekar ut var värden vill bygga tre parkeringsplatser.

Ett äppelträd, en gammal grind och trästaket. Det mötte Mikael Trolin när han tittade ut från fönstret i lägenheten i 1700-talshuset han hyr på Dalarö. Men en dag när han kom hem var det borta.

– När jag kom hem var paradiset skövlat, säger Mikael Trolin, om den där dagen fjärde april när han kom hem och en grävmaskin stod mitt på tomten, äppelträdet var nersågat och en del av gräsmattan uppgrävd.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Han säger att han enligt ett tilläggsavtal med hyresvärden 2007 står att han hyr fastigheten Dalarö 3:43.
– Jag har pratat med flera jurister och alla säger att det betyder att jag hyr huset och trädgården som ingår i fastigheten, säger han.

Han har bott i huset med anor från 1700-talet på Dalarö sedan 2007, då han och dåvarande sambon bytte våningen på Södermalm mot lugnet i Dalarö.
– Vi flyttade hit för att leva lantliv och ha en fin trädgård och nu är den borta, säger han.

Sedan dess har sambon flyttat ut och en inneboende flyttat in. Mikael Trolin säger att hyresvärden förra året ville höja hyran med 3 000 kronor. Vilket han tyckte var alldeles för högt och kontaktade Hyresgästföreningen.
– Efter olika turer kom jag och värden överens om en hyreshöjning på 1 000 kronor förutsatt att de gjorde vissa saker i huset. Men de har ännu inte fixat sakerna och inte höjt hyran, säger han.

Läs ocksåGav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att flyEn glad familj runt köksbordet. Mamma, pappa och två barn.

Hyresgästföreningen företräder Mikael Trolin och har som första steg skickat ett brev till värden med en lista med brister som hyresgästen vill ska åtgärdas.
Bland bristerna står bland annat återställa trädgården, åtgärda el, laga element, sota skorstenen och åtgärda läckage i yttervägg och laga läckande tak.
– Mitt i allt elände är det glädjande hur mycket stöd jag får från Hyresgästföreningen, säger han.

Boel Rendle, vars man Jan Rendle äger fastigheten, hävdar att kontraktet är ett lägenhetskontrakt och inte ett villakontrakt.
– Trädgården är till för alla hyresgäster och ingår inte i Trolins kontrakt, den räknas då som allmänt utrymme på fastigheten.

Han har ju ett tilläggsavtal till hyreskontraktet som visar att han hyr fastigheten 3:43 med adress odinsvägen 12, ingår inte både huset och trädgården när han hyr fastigheten?
– Han hyr inte fastigheten. På alla standardkontrakt skriver man fastighetens beteckning.

Läs ocksåCasper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemmaPappa Anders inne i sonen Casper Sördéns rum. "Det är frustrerande för vi vill ju att barnen ska kunna vara självgående. Att flytta är ett sätt att klippa navelsträngen", säger Anders.

Varför pratade ni inte med hyresgästen innan ni började gräva upp trädgården, tog bort staketet och sågade ner ett äppleträd ?
– Vi behöver inte fråga honom om lov eftersom vi inte har sågat ner något äppleträd på den fastighet där Mikael Trolin hyr lägenhet, det är på fastigheten som ligger ut mot gatan. Om du inte skriver fakta kommer vi att stämma tidningen, säger hon.

Hon berättar att de beslöt att bredda den befintliga parkeringen på den främre fastigheten en meter.
– Det har då stått ett gammalt äppelträd som var ihåligt och när som helst ändå hade ramlat och vi ville inte att det skulle då skada de bilar som står parkerade där.

För att få bort stubben användes grävmaskinen och då menar hon att grävmaskinisten råkade gräva av vissa ledningar. Detta gjorde att de fick gräva upp kulverten där ledningarna ligger i och ta bort staketet eftersom dessa ledningar leder till den övre fastigheten.
– Detta arbete kunde vi inte fråga Trolin om lov att göra då vi var tvungna att laga detta för annars hade han inte haft el, vatten eller värme. Vad vi gör på den främre fastigheten har Trolin inte med att göra.

Hon säger att de har en köpare till den främre fastigheten och han vill inte att de som bor i den övre fastigheten ska parkera där.
– Därför ska vi göra plats för tre fordon på den fastighet som Trolin hyr lägenhet på. Sin hamock kan han ställa någon annanstans i trädgården. Det finns gott om plats.

Hyresgästen hävdar att ni inte gjort i ordning brister i huset trots att han sagt till. Vad är din kommentar till det?
– Vi har inte nekat att göra i ordning brister i huset. Vi har haft en elektriker där som sagt att det inte är något fel på elen. Vissa saker skadades när vi grävde men ska åtgärdas, säger hon

Haninge kommun har startat ett tillsynsärende på fastigheten efter anmälan från hyresgästen. Handläggare Jenny Hamrin på Haninge kommuns bygglovsenhet, säger att de utreder om fastigheten har korrekta bygglov, om fastighetsägaren/värden har rätt att fälla äppelträd, och om den parkeringsplats som värden börjat anlägga kräver bygglov, något som värden inte har sökt.
– I dagsläget kan vi inte säga om bygglov behövs, men vi tittar på det. Om det behövs kommer vi att be honom söka det. Tror bygglovsenheten inte att han kan kommer att få det kommer vi att säga det också, säger hon.

I slutet på den här veckan eller under nästa vecka kommer hon att skicka ett första utlåtande till Mikael Trolin och fastighetsägaren. Därefter får de komma med synpunkter och efter det så fattar kommunen ett beslut.

Det är oklart hur Hyresgästföreningen kommer att gå vidare i ärendet, i första hand avvaktar de svaret från hyresvärden.

Läs också Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Manhal fick hjälp med filmdrömmen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.