HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärd måste fixa skadat parkettgolv

Kungälv ​​Stiftelsen Kungälvsbostäder ska inom ett par månader fixa till ett slitet och fuktskadat parkettgolv hos en av sina hyresgäster. Det är innebörden i det beslut om åtgärdsföreläggande som nyligen fattades av hyresnämnden i Göteborg. 
Den kvinnliga hyresgästen som bor i en trea hos Kungälvsbostäder anser att det finns en rad brister i hennes lägenhet. Bland annat är parkettgolvet hårt slitet, det är missfärgningar i mellanskiktet i treglasfönstren i såväl badrum, vardagsrum och sovrum och i badrummet flagar färgen på både fönsterkarm och rör.
 
Men eftersom hon inte fick gehör för sina krav hos hyresvärden vände hon sig med Hyresgästföreningens hjälp till hyresnämnden med en begäran om ett åtgärdsföreläggande.
 
Vid sammanträdet hävdade stiftelsens representant att det inte fanns sådana brister i lägenheten att det skulle motivera ett åtgärdsföreläggande. Detta trots att hon inte själv besökt lägenheten.
 
Det gjorde däremot hyresnämnden och kunde på plats konstatera att det fanns saker som behövde åtgärdas i lägenheten. Stiftelsen gick då med på att bland annat  byta ut fönstren och måla om rören i badrummet, men däremot inte att åtgärda parkettgolvet.
 
Men nu tvingas Kungälvsbostäder att också ta sig an golvet.  Hyresnämnden ansåg nämligen att ytskiktet är så skadat att det bör åtgärdas och har därför utfärdat ett åtgärdsföreläggande som innebär att stiftelsen ska ha fixat till golvet inom ett par månader.
 
Nämnden ansåg däremot inte att det fanns något skäl att knyta något vitesbelopp till föreläggandet.
 
Hyresnämndens beslut kan överklagas till Svea hovrätt.
 

Fakta: Åtgärdsföreläggande


Åtgärdsföreläggande innebär att hyresvärden måste åtgärda fel och brister i huset/lägenheten inom en viss tid.
I bland kan det kopplas till vite, ett slags böter, om inte felen blir åtgärdade

Läs också Torbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckan Mögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev Hyresgäster är utan värme och varmvatten: ”Det är en mycket komplicerad situation” Pandemin hindrar svåra hyresnämndsfall - Izabelle fick leva flera år i skadad lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.