HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värd tvingas sänka hyran – hyresgäster får tillbaka 800 000

Stockholm Hyresvärden KLP Fastigheter tog ut för hög hyra och tvingas sänka med tio procent. Detta enligt ett beslut i hovrätten. Hyresgästerna får tillbaka 800 000 kronor som de betalt för mycket i hyra.
Foto: Kenneth Samuelsson
Bimba Holsteiner Molund är nöjd över att nästan få 2 000 i sänkt månadshyra.

Det kan löna sig att ta strid. Det vet hyresgästerna i en fastighet på Kungsgatan 72 i centrala Stockholm, som ägs av KLP Fastigheter. Efter en långdragen juridisk process får 16 hyresgäster tillbaka mellan 13 000 och 146 000 kronor som de betalat för mycket. Totalt 794 000 kronor plus ränta.

Att hyresgäster lyckas tvinga fram en hyressänkning är ovanligt. Och hyresgästernas juridiska ombud, Monicka Sparrman, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm är nöjd.
– Jag skrek rakt ut och blev superglad. Det har varit en jättelång och jobbig process så det är skönt att det är klart och att hyresgästerna fick rätt, säger hon.

Det var efter en renovering och tillbyggnad som hyresvärden bestämde hyran 2010, en hyra som inte var förhandlad med Hyresgästföreningen. Men hyresgästerna tyckte värdens egensatta hyra var för hög, tog hjälp av Hyresgästföreningen och gick till hyresnämnden och krävde sänkt hyra. Hyresnämnden gick på hyresgästernas linje och beslutade att hyran skulle sänkas med 10 procent. Därefter har flera överklaganden skett från hyresvärden.

Men nyligen kom beskedet att Svea Hovrätt fastställer hyresnämndens beslut från 2014 och att hyran ska sänkas med 10 procent. Värden fick dock rätt till årlig hyreshöjning sedan 2014.

Bimba Holsteiner Molund, var den som satte igång hela processen 2014 när hon fick reda på att hyran inte var förhandlad, en ”hittepåhyra”, som hon säger.

Hon hade en hyra på 23 500 kronor för lägenheten på 140 kvadrat. Men efter beslutet i hovrätten får hon nu sänkt hyra till 21 769 kronor.
– Alla i huset är jätteglada över att det är klart och att det blev en sänkning. Även om det inte är en låg hyra efter sänkningen.

Hon har blivit lite av en talesperson för hyresgästerna i huset och berättar att det har varit jättejobbigt att det tagit så lång tid.
– Sedan har speciellt personer med dålig ekonomi varit oroliga att vi skulle förlora och det skulle bli retroaktiva höjningar, så det är väldigt skönt att det är klart nu, säger hon.

Hem & Hyra har försökt nå bolaget och dess juridiska ombud för en kommentar utan att lyckas.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.