Annons

”Hyresvärdar bör säga nej till Airbnb”

Nyheter Hyresvärdar bör säga nej till korttidsuthyrning via Airbnb och liknande förmedlingssajter. Det rådet får nu både kommunala och privata fastighetsägare av sina organisationer.

Förmedlingssajten Airbnb och liknande webbtjänster har gjort att korttidsuthyrning av lägenheter har ökat explosionsartat.

Många tar chansen att tjäna tusentals kronor på att hyra ut sin lägenhet några nätter. Troligen är det vanligast i bostadsrätter, men även hyresrätter förekommer i annonerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har Fastighetsägarna Sverige och de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo tagit fram nya riktlinjer för andrahandsuthyrning. För första gången ger man särskilda råd till hyresvärdarna om ”kommersiell korttidsuthyrning”.

Där står bland annat att hyresvärdar bör informera hyresgästerna om att de måste söka tillstånd för att få hyra ut i andra hand, ovasett hur lång tid det gäller.

När hyregästen söker tillstånd, så bör hyresvärden säga nej, enligt riktlinjerna

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

– Korttidsuthyrning av ekonomiska skäl är inte ett beaktansvärt skäl för andrahandsuthyrning, så man behöver inte ge tillstånd till det. Det är viktigt att veta. Om det sedan förekommer att någon hyr ut utan lov är det i så fall grund för uppsägning, säger fastighetsjurist Line Zandén på Fastighetsägarna.

Det finns visserligen inget som hindrar att hyresvärden ger hyresgästen tillstånd att hyra ut ändå, men Line Zandén bedömer att de flesta är måna om att ha hyresgäster som verkligen bor i lägenheterna själva. 

– Hyresmarknaden är ansträngd som den är och man vill hyra ut till dem som behöver lägenheterna.

Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Om det bara handlar om att hyra ut enskilda rum medan man själv bor kvar i lägenheten, så kan hyresvärden inte hindra det.

Annons

– Att ha inneboende kräver inget samtycke, men om man startar en regelrätt hotellverksamhet kan det däremot vara tveksamt, säger Line Zandén.

Hem & Hyra skrev i förra veckan om en kvinna i Malmö som har blivit uppsagd för att ha hyrt ut sin lägenhet via Airbnb. Hon hade gjort det utan tillstånd från värden och lägenheten hade bland annat använts som bordell. 

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.