Annons

Hyrorna höjs med drygt en procent

Nyheter Nästa år höjs hyrorna med drygt en procent. Så ser läget ut i hyresförhandlingarna hittills. Se Hem & Hyras grafik över höjningarna, län för län.

Hyrorna för 2015 är klara för cirka 320 000 lägenheter i landet. I genomsnitt har höjningarna hamnat på 1,1 procent i kommunala bostadsbolag och 1,4 procent för privata fastighetsägare. Så låga har nivåerna inte varit sedan 2006.

– Vi tycker de överenskommelser som har träffats hittills är rimliga. Det är alltid en balansgång. Kapitalkostnaderna har sänkts, men samtidigt har många bolag stora underhållskostnader, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Tre bolag – Bollnäs bostäder, Ljusdalshem och Gullspångsbostäder – höjer inte hyran alls 2015. Det ger viktiga signaler, anser Erik Elmgren.

Annons

Högst höjning hittills blir det för hyresgästerna hos Torsås bostads AB. Enligt det tvåårsavtal som slöts förra året får de i genomsnitt 2,32 procents hyreshöjning 2015.

– Vi ser att många av tvåårsavtalen ligger lite högre än de andra. Det visar att det är svårt att göra fleråriga bedömningar. Räknar vi bort tvåårsavtalen så ligger årets hyreshöjningar till och med under en procent, säger Erik Elmgren.

Läs också94 miljoner skäl för förhandlingsystemet

Här kan du se de överenskommelser som hade rapporterats till Hyresgästföreningen riksförbundet den 15 december, län för län. Följ Hem & Hyras bevakning av förhandlingarna här.

Annons

Läs också Tibrobyggen vill höja hyran med 2,2 procent Ökade kostnader bakom hyreskrav i Lysekil Eftersläntaren Leifab höjer hyran med 2,5 procent Fältharen höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.