Annons

Hyrorna i Varberg klara till sist

Varberg Hyresnivåerna i Varberg avgjordes slutligen i Stockholm. Hyresmarknadskommittén har beslutat om en snitthöjning på 1,68 procent för de 5 200 hushållen hos Varbergs Bostad.

Utgångsläget var tufft redan från början. Hyresgästföreningen krävde återhållsamhet, men Varbergs Bostads gick istället ut med de högsta höjningskraven i bolagets historia: 5,9 procent. Förslaget ansågs extra provocerande av Hyresgästföreningen eftersom kommunen tidigare under året beslutat om att plocka ut 10 miljoner kronor ur bolaget. I december strandade förhandlingarna helt, och ärendet gick till Hyresmarknadskommittén (HMK) i Stockholm.

Kommittén består av tre representanter för de allmännyttiga bostadsbolagens organisation SABO och tre representanter från HGF. Nu har den kommit med sitt beslut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Snitthöjningen av hyran blir 1,68 procent från och med 1 mars i år. Höjningen ser dock lite olika ut beroende på om värme och/eller varmvatten ingår i hyran eller inte.

*Värme och varmvatten ingår i hyran: höjning med 1,77 procent.

*Värme ingår, men inte varmvatten: 1,69 procent.

Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.

*Varmvatten ingår, men inte värme: 1,51 procent.

Annons

*Värme och varmvatten ingår inte i hyran: 1,44 procent.

Kontentan av höjningarna blir att en lägenhet som kostar 5 000 kronor i månaden blir mellan 72 och 88 kronor dyrare. När det gäller nybyggnationerna på Egnahemsgatan 14 C, Mentorsvägen 6 och Lilla Drottninggatan 5-11 får de ingen hyreshöjning alls i år.

Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.

– Vi ska alltid komma överens lokalt men den här gången stod vi för långt från varandra, säger Pedram Kouchakpour, förhandlingschef hos Hyresgästföreningen. Vi accepterar beslutet men är missnöjda med att vi inte kunde lösa detta lokalt.

Det är andra året i rad som förhandlingarna i Varberg strandat. 2013 krävde Varbergs bostad 3,4 procent i höjning, men efter beslut från HMK blev det istället 2 procent.

Annons

LÄS MER:

Hem & Hyra listar löpande färdiga hyresuppgörelser i Västra Götaland. Du hittar listan här.

Läs också Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala Ny hyra för 5 500 hushåll i Varberg – högst höjning i Halland Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.