Annons

Hyrorna klara för 10 000 lägenheter i Norrköping

Norrköping Efter en del turer är det till sist klart med de nya hyrorna hos Hyresbostäder i Norrköping. Från och med i dag höjs hyrorna med i genomsnitt 1,75 procent.

Årets hyresförhandling hos allmännyttan i Norrköping gick inte riktigt som på räls. Trots flera möten mellan Hyresbostäder och Hyresgästföreningen kom parterna inte överens.  I stället blev det Hyresmarknadskommittéen som fick bestämma hur stor höjningen skulle vara. Där blev beslutet en höjning på 1,75 procent i genomsnitt från och med 1 februari.  När parterna träffades igen beslutades att höjningen ska tas ut från den 1 mars med februarihöjningen retroaktivt.  Hyresbostäder hade föredragit en högre höjning under månaderna april-december i stället, men så blir alltså inte fallet.

– Det är trist att vi inte lyckades lösa det här själva utan att det blev kommittéen som fick lösa tvisten. Vi kanske måste hitta en bättre förhandlingsordning. Vi är för långt ifrån varandra, säger Lars Löfgren, marknadschef för Hyresbostäder om turerna i årets förhandling.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

För en hyresgäst som bor i en trea på 73 kvadratmeter innebär höjningen cirka 100 kronor mer i månaden i lägenheter med varmhyra. För Hyresbostäder ger höjningen 11,2 miljoner kronor i ökade hyresintäkter.

– Jag tror inte att vi hade lyckats få en lägre nivå om vi hade fortsatt på lokal nivå. En hundralapp låter kanske överkomligt för vissa, men hos andra är varje krona viktig, säger Benny Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs också Ny satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna" Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.