Annons

”Inför typhus godkända i hela landet”

Nyheter Regeringens utredare föreslår att ett typgodkänt flerfamiljshus som ska kunna byggas i hela landet. På så vi ska byggtiderna minska och konkurrensen öka.

På förra regeringens uppdrag tillsattes den så kallade byggkonkurrensutredningen. Uppdraget var, som namnet antyder, att se över vilka möjligheter som finns att stärka konkurrensen på byggmarknaden. I dag finns fyra större byggaktörer som dominerar marknaden.

Att det tar lång tid, upp till tio år, mellan planering och byggstart gör att många mindre företag, som inte har resurser att vara involverade i flera byggprocesser samtidigt, inte ha möjlighet att vara med och konkurrera när nya hus och bostadsområden ska byggas.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett annat problem är att olika kommuner har olika byggkrav. Därför föreslår man som en konkret åtgärd att regeringen ska ta initiativ till ett typgodkänt flerbostadshus som ska kunna byggas över hela landet, utan att byggherrarna behöver anpassa huset till specifika krav från kommunen. Enligt utredaren ska ett sådant hus kunna tas fram tillsammans med kommunerna och byggbranschen. Det skulle öka konkurrensen genom att fler utländska aktörer lockas in på den svenska marknaden.

Att regeringen tar initiativ och stöttar en digitalisering av planprocessen föreslås också. Det skulle öka effektiviseringen och utjämna förutsättningarna mellan olika aktörer på marknaden, enligt utredningen.

Annons
Läs också "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.