HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Inför typhus godkända i hela landet”

Nyheter Regeringens utredare föreslår att ett typgodkänt flerfamiljshus som ska kunna byggas i hela landet. På så vi ska byggtiderna minska och konkurrensen öka.

På förra regeringens uppdrag tillsattes den så kallade byggkonkurrensutredningen. Uppdraget var, som namnet antyder, att se över vilka möjligheter som finns att stärka konkurrensen på byggmarknaden. I dag finns fyra större byggaktörer som dominerar marknaden.

Att det tar lång tid, upp till tio år, mellan planering och byggstart gör att många mindre företag, som inte har resurser att vara involverade i flera byggprocesser samtidigt, inte ha möjlighet att vara med och konkurrera när nya hus och bostadsområden ska byggas.

Läs ocksåUppsala kommun får bakläxa om att neka bidrag vid svartkontrakt

Ett annat problem är att olika kommuner har olika byggkrav. Därför föreslår man som en konkret åtgärd att regeringen ska ta initiativ till ett typgodkänt flerbostadshus som ska kunna byggas över hela landet, utan att byggherrarna behöver anpassa huset till specifika krav från kommunen. Enligt utredaren ska ett sådant hus kunna tas fram tillsammans med kommunerna och byggbranschen. Det skulle öka konkurrensen genom att fler utländska aktörer lockas in på den svenska marknaden.

Att regeringen tar initiativ och stöttar en digitalisering av planprocessen föreslås också. Det skulle öka effektiviseringen och utjämna förutsättningarna mellan olika aktörer på marknaden, enligt utredningen.

Läs också Margaretha, 81, fick ministerbesök genom Goda grannar Nybyggaranda på fjället när folk flyr Malmbergsgruvan Ovanlig nattslända stoppar bostadsbygge Delad stad: Svårt bygga ihop ett splittrat Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.