Annons

Inga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd”

Nyheter Bjarke Laustsen krävde två miljoner kronor efter att ha hyrt ut till Migrationsverket. Hans hus förstördes. Nu har han förlikats med myndigheten, men får mindre än han hoppats på. "Har jag valt att ta en förlikning så får jag vara nöjd".
Foto: Lars Jansson
Bjarke Laustsen fick sitt hus förstört när han hyrde ut till Migrationsverket. Hultsfreds bostäder har i sin tur krävt 54,7 miljoner för onaturligt slitage.

Det är skadestånd på mångmiljonbelopp som riktats mot Migrationsverket. Enligt en kartläggning som Hem & Hyra gjorde förra året handlar det om 220 miljoner kronor sedan 2018.

Pengarna är kostnaden för det slitage som hyresvärdar landet över menar orsakats av asylsökande. En av de hyresvärdar som drabbades var Bjarke Laustsen i Bjuv utanför Helsingborg.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Huset gick från nyskick till ruin på fem år. Golvet var så sönderkört att det inte ens gick att renovera på det. Vi var tvungna att riva ut allt ner till grunden, berättade han då för Hem & Hyra.

Bjarke Laustsen vid fastigheten i skånska Ekeby.

Nu har Bjarke Laustsen till slut förlikats med Migrationsverket i samband med att de båda skulle upp i rätten under sommaren. I den stämningsansökan han lämnat in till Helsingborgs tingsrätt kräver han 2 013 976 kronor. Migrationsverket hade då gått med på att betala 122 081 kronor.

Läs ocksåStriden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren

Men nu har parterna alltså förlikat och det slutgiltiga beloppet blev 800 000 kronor.

Annons

– Det är skönt att få det avslutat. Det är klart att jag fick mindre än vad jag hade hoppats på men det är alltid bra att slippa en långdragen process, säger Bjarke Laustsen.

Att pengarna är mindre än vad han hoppats på är inget han hymlar med, samtidigt hjälper pengarna en bit på vägen.

Läs ocksåMigrationsverket gick bet – nu väntar miljonkrav för skador från asylsökande

– Det är en bit ifrån den faktiska kostnaden, men ändå ett belopp som man kan arbeta med.

Före sommaren förlorade Migrationsverket två snarlika ärenden i Högsta domstolen. Något som skulle kunna bli vägledande för fler fall där värdar kräver pengar tillbaka. Men de två fallen, en brandskadad lägenhet i Ulricehamn och en annan brandskada i Kristianstad, har inte påverkat utgången i den här förlikningen tror Bjarke Laustsen själv.

– Det spelade inte så stor roll, det hade inte så stor påverkan på mitt mål. Det här med branden hade inte så stor påverkan på mitt mål i och med att de inte har något med varandra att göra.

Annons

Migrationsverkets jurister är också nöjda med att ha nått en förlikning och skälet till överenskommelsen är att slippa ytterligare rättegångskostnader och en möjlig förlust i rätten.

– Man får göra en bedömning av kostnaden att driva en tvist. Det finns alltid fördelar med att förlikas. Du vet aldrig säkert hur en domstol kommer att döma, säger Johanna Erlandsson, jurist på Migrationsverket som drivit ärendet.

Enligt henne var det svårt att nå en förlikning tidigare då det först i rätten blir tydligare exakt hur skadeståndsanspråket ser ut.

– Det handlar lite om hur han specificerar sin talan och de skador som gjorts gällande. Det kan ofta vara sådana omständigheter som gör det svårt att förlika i ett tidigt skede, säger hon.

Läs också Oklara affärer sätter stopp för flyktingboende i Älgarås Mitt i pengabråket - nu väntar värdar på nya flyktingar: "Det blir dyrt för Migrationsverket" Lagen som tvingar kommuner ta emot nyanlända - så bra är den: ”Strider mot självstyre”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.