Annons

Ingen åtgärd för buller på balkong

Trollhättan Vägbuller hindrar hyresgästen i Trollhättan från att njuta av balkongen. Frågan har varit i flera instanser men slutsatsen är densamma. Gårdens uteplats duger.

Under 2008 och 2009 byggdes E45 genom Trollhättan om till fyrfältsväg. Vägen skär igenom två bostadsområden med fastigheter på ett 40-tal meters avstånd.
En man i området Karlstorp klagade på att bullret ökat efter ombyggnaden. Främst på balkongen.

I maj 2010 beslutade miljönämnden i Trollhättan att inte göra något åt klagomålet. Mannen hade tillgång till en gemensam uteplats, vilket nämnden ansåg var tillräckligt.
Hyresgästen överklagade och fick rätt av länsstyrelsen som beslutade att ärendet skulle tas upp igen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Trafikverket fick i uppdrag att redovisa åtgärder som skulle få ner bullret. Två förslag kom in: att glasa in hyresgästens balkong eller att montera en bullerskärm längs vägen.
Inglasningen skulle kosta runt 30 000 kronor. Bullerskärmen drygt 40 miljoner.

Ljudnivån på balkongen är för hög skriver miljöförvaltningen i sitt förslag till beslut. Men att glasa in balkongen skulle inte göra den till en bättre uteplats ljudmässigt, eftersom den då omvandlas till en inomhusmiljö.

Annons

Bullerskärmen är inte ekonomiskt försvarbar i förhållande till samhällsnyttan. Visserligen skulle den dämpa ljudnivån även för ett 30-tal andra hyresgäster, men kostnaden skulle landa på över en miljon per lägenhet. Risken finns också att skärmen ger en sämre ljudmiljö för bostäderna på andra sidan vägen.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Enligt Boverkets riktlinjer är det okej med sämre ljudmiljö på en balkong om det finns tillgång till en uteplats med god ljudmiljö nära bostaden.
Miljöförvaltningen bedömer därför att den klagande hyresgästens balkong ska ses som ett komplement till gårdens gemensamma uteplats.

Hyresgästen har till 1 augusti att komma med synpunkter, sedan tar miljönämnden ställning till förvaltningens förslag.

Annons

Lästips: Hem & Hyras första artikel om bullerklagomålet

Läs ocksåEwas bullerfasa fortsätter – värden och gymmet skyller på varandra
Läs också Krock mellan kulturliv och störda grannar: ”Inget verkar hjälpa” Inspektörerna som inte inväntar klagomål - "Vi vill hitta bostäderna som går under radarn" Barnfamiljer betalar ockerhyror för fönsterlösa mini-ettor: "Bor i trånga utrymmen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.