HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ingen åtgärd för buller på balkong

Trollhättan Vägbuller hindrar hyresgästen i Trollhättan från att njuta av balkongen. Frågan har varit i flera instanser men slutsatsen är densamma. Gårdens uteplats duger.

Under 2008 och 2009 byggdes E45 genom Trollhättan om till fyrfältsväg. Vägen skär igenom två bostadsområden med fastigheter på ett 40-tal meters avstånd.
En man i området Karlstorp klagade på att bullret ökat efter ombyggnaden. Främst på balkongen.

I maj 2010 beslutade miljönämnden i Trollhättan att inte göra något åt klagomålet. Mannen hade tillgång till en gemensam uteplats, vilket nämnden ansåg var tillräckligt.
Hyresgästen överklagade och fick rätt av länsstyrelsen som beslutade att ärendet skulle tas upp igen.

Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Trafikverket fick i uppdrag att redovisa åtgärder som skulle få ner bullret. Två förslag kom in: att glasa in hyresgästens balkong eller att montera en bullerskärm längs vägen.
Inglasningen skulle kosta runt 30 000 kronor. Bullerskärmen drygt 40 miljoner.

Ljudnivån på balkongen är för hög skriver miljöförvaltningen i sitt förslag till beslut. Men att glasa in balkongen skulle inte göra den till en bättre uteplats ljudmässigt, eftersom den då omvandlas till en inomhusmiljö.

Bullerskärmen är inte ekonomiskt försvarbar i förhållande till samhällsnyttan. Visserligen skulle den dämpa ljudnivån även för ett 30-tal andra hyresgäster, men kostnaden skulle landa på över en miljon per lägenhet. Risken finns också att skärmen ger en sämre ljudmiljö för bostäderna på andra sidan vägen.

Läs ocksåHyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"Byggbuller i Eriksberg, Sam, Anders, Eva och Lena i soffan i Lenas vardagsrum

Enligt Boverkets riktlinjer är det okej med sämre ljudmiljö på en balkong om det finns tillgång till en uteplats med god ljudmiljö nära bostaden.
Miljöförvaltningen bedömer därför att den klagande hyresgästens balkong ska ses som ett komplement till gårdens gemensamma uteplats.

Hyresgästen har till 1 augusti att komma med synpunkter, sedan tar miljönämnden ställning till förvaltningens förslag.

Lästips: Hem & Hyras första artikel om bullerklagomålet

Läs ocksåVästlänken en mardröm för Hilda och Björn: ”Nästan omöjligt att bo här”Hilda Petursdottir och och grannen Björn Tillrooth har bott intill Västlänkenbygget i fyra år. Båda har testat ersättningsboende, men tycker att det funkar dåligt. "Jag är spyfärdig på detta", säger Hilda.
Läs också Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.