HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ingen delad vårdnad av chihuahua

Nyheter Vid en separation är en hund att se som en ägodel. Matten stod som ensam ägare och därför tvingas hussen överlämna chihuahuan. Det slår hovrätten fast.
Foto: Jenny Säfström
Hovrätten fick avgöra vem som skulle ha vårdnaden av hunden efter separationen. Chihuahuan på bilden är inte den som exparet tvistat om.

När kärleken tar slut och det gemensamma bohaget delas är det mycket att tänka på. Finns det husdjur med i bilden måste du och ditt ex komma överens om vem som ska ha vårdnaden om katten eller hunden – eller om ni kan samsas om delad vårdnad.

Rent juridiskt är det den som har köpt husdjuret som har rätt att behålla det vid en separation. Det har en husse i Dalarna bittert fått erfara efter att fallet avgjorts av hovrätten.
Våren 2012 gjorde mannen och kvinnan – som då var sambos – en gemensam bilresa för att köpa och hämta hem en hund av rasen chihuahua. Kort efter köpet separerade paret och tycks numera vara som hund och katt. Vem som äger chihuahua har fått avgöras i rätten.

Läs ocksåMajoriteten av kränkande fotografering sker i bostaden

På vägen till uppfödaren gjorde kvinnan ett kontantuttag på drygt halva köpeskillingen och kvinnan stod som ensam ägare till vovven. I såväl tingsrätten som hovrätten hävdar kvinnan att resterande del av köpeskillingen hade hon redan med sig i kontanter efter att ha sålt hästutrustning.

Mannen hävdar att han tidigare överlämnat kontanter till kvinnan för ett hundköp som aldrig blev av. Dessa pengar användes därför vid inköp av chihuahuan. Han har inte brytt sig så mycket om formalia och därför inte sett till att stå som delägare till hunden.

Tingsrätten ansåg att eftersom paret vid tiden för hundköpet varit sambos, har köpet gjorts gemensamt och därför äger de chihuahua gemensamt även efter separationen.

Läs ocksåHade nästan 70 djur hemma – hälften behövde avlivas

Kvinnan var inte nöjd med tingsrättens bedömning och överklagade till hovrätten, som gör en annan bedömning. Mannens bevis för att han bidragit ekonomiskt till hundköpet är inte tillräckligt starka. Kvinnan står som ensam ägare till chihuahuan och ska därför bo hos henne i hyresrätten i Falun.

– Juridiskt så är hunden att likställa med en sak och det är den formelle ägaren som har rätt till hunden när två sambos separerar. Om delad vårdnad ska komma ifråga måste båda parter står som ägare, säger Margareta Brattström, professor i civilrätt vid Uppsala universitet.

Läs också Värsta värden vann över kommunen Öppnade post till barnens pappa – döms i tingsrätten Tröttnade på skällande hund - hyresgäst sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.