Annons

Ingen ville ta ansvar för tvångsförvaltat hus

Nyheter ​Ett misskött hus som tvångsförvaltades höll på att hamna under ägarens ansvar igen. Hyresgästföreningen kunde länge inte hitta någon som var villig att ta hand om förvaltningen. I sista stund griper nu Riksbyggen in.
– Det är så himla skönt. Jag är verkligen jätteglad. Det har varit en hemsk situation, säger hyresgästen Hanna Axelsson.
Hyresvärden Guno Roslunds hus på Fricksgatan i centrala Malmö har tvångsförvaltats sedan förra våren eftersom han vägrat att åtgärda flera brister i huset.
Ett litet privat bolag åtog sig att ta hand om huset, men före sommaren meddelade förvaltaren att han avsade sig uppdraget.
Hyresgästföreningen försökte då hitta någon annan som ville ta över, men varken privata fastighetsägare, kommunen eller Malmös kommunala bostadsbolag MKB var intresserade av att sköta den slitna fastigheten med bara en lägenhet.
 
Hyresgästföreningen var speciellt besviken över att kommunen inte ville ta ansvar. Länge såg det ut som att hyresnämnden i nästa vecka skulle ta tvingas ta beslut om att ge tillbaka förvaltningen till Guno Roslund.
Nu står det klart att Riksbyggen tar på sig uppdraget.
– Det hade varit katastrof om tvångsförvaltningen upphört. Speciellt för hyresgästerna. All heder åt Riksbyggen i Malmö som löste en svår situation. Det var varit väldigt oroligt under sommaren när vi har försökt hitta någon som kunde ta tvångsförvaltningen av det här huset, säger Christina Wessling, regionchef för Hyresgästföreningen i Södra Skåne.
Hanna Axelsson är besviken över att ingen har velat ta ansvar.
– Det är glapp i systemet när det finns ett rättsligt beslut som säger att hyresvärden inte kan förvalta huset och det ska tvångsförvaltas och så bygger det plötsligt på frivillighet, säger hon.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar När ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning” Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.