Annons

”Jag är jättebesviken över att Mitt Alby säljer”

Botkyrka "Det är jättetråkigt och jag är jättebesviken". Katarina Berggren, S, var ansvarig för försäljningen av Albyberget till Mitt Alby 2013. Hon gillar inte att lägenheterna nu säljs till D. Carnegie. Mitt Albys ägare hävdar att de inte begått ett avtalsbrott.

Katarina Berggren, S, var kommunstyrelsens ordförande och en av de som drev igenom affären när kommunala Botkyrkabyggen sålde lägenheterna till Mitt Alby 2013.

– När jag hörde att de skulle sälja till D. Carnegie efter fem år blev jag jättebesviken och förvånad, säger Katarina Bergren som idag är fackligt politiskt ombud på Kommunal.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Bland annat Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm, menar att det är ett avtalsbrott att sälja efter fem år när Mitt Alby har lovat att vara en långsiktig ägare. Katarina Berggren håller med.

– Vi ville ha en långsiktig och seriös köpare som tog socialt ansvar när vi sålde till Mitt Alby och är man långsiktig så är tio års ägande ett minimum. Att det skulle vara ett långsiktigt ägande var vi överens om med bolaget, säger hon.

Men ni skrev inte in att det rörde sig om minst tio år, självkritisk?

Läs ocksåD. Carnegie köper 1 274 lägenheter på Albyberget

– Vi tog hjälp av jurister för att det skulle bli bra och även om det inte finns i avtalet är inte det här vad vi kom överens om med Ahlström. Jag vet inte om vi kunde skrivit in det tydligare i avtalet, säger hon.

Annons

Vad säger du till hyresgästerna?

– Att min förhoppning var att de skulle ha en seriös och socialt ansvarstagande hyresvärd, det var det som var tanken, säger hon.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Mikael Ahlström, styrelseordförande i Byggmästare Ahlström, äger 30 procent av Mitt Alby. Tycker du att ni begått ett avtalsbrott när ni säljer efter fem år? 

– Absolut inte, men jag hade gärna sett att vi hade ägt området längre, vi har gjort många bra satsningar som vi är stolta över. Men tanken var att skulle köpa andra områden för att nå stordriftsfördelar men det misslyckades och i kombination med att vi fick ett högt bud så gjorde en samlad bedömning att vi beslutade oss för att sälja.

Hur ser du på kritiken från politiker och Hyresgästföreningen?

Annons

– Jag är jätteledsen över att Katarina och andra är besvikna men jag kände att det är så många goda saker i affären,en ny bra ägare och att de fortsätter de sociala satsningar vi påbörjat.

Vissa kanske inte håller med om att D.Carnegie är bra ägare?

– De har haft problem på Järva där de köpt slitna lägenheter och ibland blir det fel när man har 22 000 lägenheter. Men nu har de en ny ledning och jag tror de kommer att se till att det här blir väldigt bra, säger han.

Läs också Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.