HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

D. Carnegie köper 1 274 lägenheter på Albyberget

Botkyrka Botkyrkabyggens hyresgäster i Alby fick ny ägare mot sin vilja 2013. Nu är det dags igen när Mitt Alby säljer lägenheterna till D. Carnegie och gör en vinst på 800 miljoner.

Bostadsbolaget D. Carnegie växer så det knakar. Och går allt som det är tänkt så tar D. Carnegie över Mitt Albys bestånd på Albyberget den 25 april. Men Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, kommer inte att emot dem med en öppen famn.

– De är inte välkomna i min kommun, vi ser vad D. Carnegie gjort på Järva där missnöjet med dem är stort, säger Simon Safari med ett förflutet som ordförande i Hyresgästföreningen i Botkyrka/Salem.

Läs ocksåÖver 6 000 skrev på för att stoppa försäljning av Albyberget

När Botkyrka kommun beslutade om att sälja Albyberget 2013 orsakade det både demonstrationer, namninsamlingar och starka protester.

– Hyresgästerna blev lovade att Mitt Alby skulle vara en långsiktig ägare och inte sälja på tio år men de blev lurade. Vi kommer att mobilisera för att försöka stoppa det här, säger Simon Safari.

Men Stefan Dahlbo, vd på Mitt Alby, som ägs av Byggmästare Anders J Ahlström, säger att de har varit en långsiktig ägare men att det inte finns något bindande avtal om att lägenheterna inte får säljas på tio år.
– Vi hade inte tänkt att sälja men blev uppvaktade av D. Carnegie som har större resurser för att utveckla området. Sedan fick vi väldigt bra betalt. Marknaden är glödhet, säger han.

Läs ocksåBotkyrkabyggens styrelse vill sälja 1 000 lägenheter

Värdeökningen är i en klass för sig. Lägenheterna som Mitt Alby köpte för cirka 700 miljoner 2013 säljs nu, fem år senare, för mer än dubbelt så mycket, 1, 6 miljarder kronor. Mitt Alby får betalt i form av 92 procent kontanter och 8 procent aktier i D. Carnegie.

– Men allt är inte vinst, vi har gjort renoveringar på över 100 miljoner kronor och sett till att bygglov för nyproduktion är på plats så det kan börja byggas, säger han.

Hur ser du på att ni säljer till ett bolag som har rätt dåligt rykte?
– Ja det har ju inte undgått någon. Vi tvekade i början men efter analys så ser vi att de har bytt både vd och ledning och är ett bättre bolag än sitt rykte idag, säger han.

Läs ocksåBotkyrkabyggens vd bemöter kritik

Vad tänker du kring att hyresgästerna kanske är oroliga över att få dem som hyresvärd?
– Det är viktigt att vi har ett informationsmöte med hyresgästerna så fort som möjligt så att oron stillas. Bolaget har mycket att leva upp till men de har lovat att göra sociala satsningar och vi kommer att fortsätta att säkerställa att de gör det, säger han.

Jimmy Baker, M, satt i Botkyrkabyggens styrelse och i fullmäktige i kommunen och var med när affären gjordes. Han var en av de som var positiva till affären.
– Vi var noga med att det skulle en vara långsiktig ägare och sociala åtaganden för Albys utveckling.

Vad tycker du om att man nu säljer efter fem år?
– Spontant spelar det inte någon roll om det står Mitt Alby eller D. Carnegie på hyresavin. Det viktigaste är att de fortsätter ta socialt ansvar för Alby, säger han.

Hem & Hyra har försökt nå Svein Erik Lilleland, vd på D. Carnegie för en kommentar, utan resultat.

I pressmeddelandet från D. Carnegie skriver bolaget att de tillsammans med ägarna till Mitt Alby Byggmästare Ahlström ska grunda stiftelsen Mitt Alby som ska fördela tio miljoner kronor till olika personer, organisationer och företag i Botkyrka.

Läs också Hög standard och hög hyra efter renovering i Alby Förorterna organiserar sig Folkomröstning om Albyberget stoppas Nura vill stoppa försäljning av Albyberget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.