Annons

Jasminas hem har invaderats av penselfotingar

Haninge Små penselfotingar i kaffekannan och på väggarna. Det är verkligheten för Jasmina Ahonen vars lägenhet har invaderats av djuren. Nu kräver Södertörns Miljö- och hälsoskyddsförbund att Stena fastigheter får bort ohyran.
Foto: Wikipedia/Kenneth Samuelsson
Jasmina Ahonens vardag är att gå runt och döda penselfotingar som kryper på väggar och i skafferiet.

De är ovanliga, livnär sig på att äta trä och ska egentligen inte finnas i lägenheter. Men för Jasmina Ahonen har tusenfotingarna, som går under namnet penselfotingar, varit en del av vardagen i flera år.

– När det var som värst räknade jag till 70 stycken sedan slutade jag räkna, säger hon när vi sitter i soffan, där hon är noga med att inte luta huvudet mot väggen eftersom risken är att en penselfoting kryper i håret.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hon har klagat på penselfotingar sedan hon flyttade in 2017, men upplever inte att hon har fått hjälp och blivit tagen på allvar av hyresvärden Stena Fastigheter.
– Jag har upplevt en nonchalans från Stena, det känns inte som de har trott på mig riktigt, säger hon.

Hon säger att hon har bollats mellan Anticimex och hyresvärden. Stena Fastigheter hänvisade till Anticimex medan Anticimex hänvisade tillbaka till hyresvärden med argumentet att det inte är några regelrätta skadedjur som de kan ta bort.

– Det slutade med att jag fick myrdosor men det hjälpte inte, säger hon.

Annons
Läs ocksåTiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia"

När personal från Stena Fastigheter var i lägenheten såg de inga penselfotingar, men Jasmina Ahonen visar upp flera filmer och bilder när djuren kryper på väggen.
– Det är värst på hösten och våren, de har krupit i skafferiet bland maten och en gång flöt det en i kaffet i kaffekannan. Efter det började jag skölja allt under vatten innan jag använder något fast det redan är rendiskat, säger hon.

När Hem & Hyra besöker henne så kryper flera penselfotingar på väggen i vardagsrummet och på golvet i sovrummet. Hon tar ett papper och dödar de små djuren.
– Jag ägnar mycket tid att leta Det är det jag gör när jag är hemma, går runt och letar djur och dödar dem, säger hon.

Det var inte förrän hon berättade för hyresvärden att hon mådde väldigt dåligt av att ha djuren i lägenheten som hon upplever att hon fick hjälp. Då målades hennes fönster; skälet är att trät målades över är att penselfotingar gillar träd. Men det hjälpte inte.
– Det tär på mig psykiskt. Jag har haft mardrömmar om dem och varit rädd för att somna eftersom jag tycker det är äckligt att veta att de kan krypa upp i sängen när jag sover, säger hon.

Läs ocksåLikmaskar spreds mellan lägenheter på trygghetsboende: "Vi visste inte vad det var"En tredelad bild på ett flerfamiljshus, likmaskar och en medelålders man i glasögon.

Till slut tröttnade hon och kontaktade i våras Södertörns Miljö- och hälsoskyddsförbund och anmälde hyresvärden.
Det slutade med att hälsoskyddsförbundet skickade ett föreläggandet till hyresvärden om att se till att ohyran försvinner senast den 10 september. Något som inte skett.

Annons

Nyligen blev hon dock kontaktad av Anticimex som ska komma till lägenheten för inspektion i oktober.
– Det är bra att det äntligen händer något, säger hon.

Hem & Hyra har sökt Stena Fastigheter för att be om en kommentar och fråga varför de inte har fått bort penselfotingarna. Bolagets kommunikationschef Mikael Svenske, svarar i ett mejl.

”Hyresgästen kommer att bli kontaktad av Anticimex, som på plats i lägenheten kommer att inspektera och utföra sanering för att bli av med ohyran. Anticimex påpekar att den aktuella ohyran är helt ofarlig och att man vanligtvis inte utför saneringsåtgärder mot arten”, skriver han i mejlet.

Läs också Allvarligt angrepp av ohyra avslöjat av polis – hyresvärden: ”Ovanligt svår situation” Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar Unika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.