Annons

Kampanj för radonmätning i Lysekil

Lysekil ​Nu får ägare och förvaltare till flerfamiljshus i Lysekil möjlighet att mäta radon till rabatterat pris. Anders Fransson på kommunens miljö- och stadsbyggnadskontor hoppas att även hyresgästerna trycker på sina värdar.– Det är bra om påverkan kommer från så många håll som möjligt, säger han.

​Enligt riksdagens miljömål ska radonhalten i alla bostäder vara lägre än 200 Bequerel per kubikmeter luft år 2020. Ett stort antal kommuner arbetar på olika sätt för att kartlägga halterna och se till att fastighetsägare vidtar åtgärder där det behövs.

I början av 2006 uppmanades alla fastighetsägare och förvaltare i Lysekil att mäta radon. Trots det saknas mätresultat för ungefär hälften av flerfamiljshusen.
– Man kan undra vad det beror på! Många lägger säkert undan brevet och väntar tills de har kniven på strupen, säger Anders Fransson.
När en ny kampanj nu startar är förhoppningen att resten av beståndet kan kartläggas.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Radon märks inte. Enda sättet att upptäcka gasen inomhus är genom mätning. Det sker genom att en liten dosa placeras i två olika rum i lägenheten under två månaders tid. Mätningen måste ske under eldningssäsongen; mellan oktober och april.
– Vänta inte med att kontakta din hyresvärd! Mätningarna bör starta helst redan i början av februari, påpekar Anders Fransson.

Annons

När mätperioden är klar går det att beräkna radongashaltens årsmedelvärde. Om riktvärdet 200 Bequerel per kubikmeter luft överstigs anses bostaden vara en olägenhet för människors hälsa. Enligt miljöbalken måste fastighetsägaren då vidta åtgärder för att sänka halten.
I Lysekil, där bohusgraniten är den största källan till radon inomhus, beräknas ett till två lungcancerfall per år inträffa till följd av radonexponering.

Fotnot: Är du orolig över radonhalten i din bostad? Vänd dig till din kommuns miljöförvaltning.

Annons
Läs ocksåBarnfamiljer betalar ockerhyror för fönsterlösa mini-ettor: "Bor i trånga utrymmen"Tingvallavägen Märsta
Läs också Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev Förhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.