Annons

Kampanjar för ökat byggande

Nyheter I november drar Hyresgästföreningens kampanj inför valet 2010 igång. Satsningen går under namnet ”Bygg framtiden” och pågår till och med december nästa år. Målet är att få minst två av riksdagspartierna att lyfta in bostadsfrågan i valdebatten.​
Det ser dystert ut för byggandet i Sverige. I år påbörjas 18 500 nya bostäder, enligt Boverket. Samtidigt bedömer samma myndighet att det finns det en efterfrågan för 38 000 nya bostäder årligen.
Det är en ekvation som inte går ihop, enligt Hyresgästföreningen som nu gör bostadsbyggandet till profilfråga inför nästa års valrörelse.
Kampanjen är nationell såväl som lokal och målen är klara:
Minst två av riksdagspartierna ska lyfta in bostadsfrågan i valdebatten. Dessutom ska bostadsfrågan upp på agendan i kommuner med bostadsbrist och politikerna avkrävas löften om byggande och ombyggnad för den kommande mandatperioden.
 
Hyresgästföreningen kommer också med ett eget förslag som innebär 150 000 nya hyresrätter under kommande tio åren. Det skulle betyda en kraftig ökning jämfört med hur det ser ut idag.
Antalet påbörjade bostäder har nämligen sjunkit dramatiskt. År 2006 påbörjades över 41 000 nya bostäder, enligt Boverket. Drygt 8 000 av dem berodde på de så kallade ”Odellplattorna”, vilka gjorde att flera bostadsbolag tidigarelade sina nybyggnadsprojekt.
I år spår Boverket att antalet påbörjade bostäder blir 16 500, det lägsta på tio år.
 
Det samtidigt som bostadsbristen ökar bland unga och trångboddheten breder ut sig, enligt Hyresgästföreningen.
– Det är det som är så oroande. Att det här byggstoppet kom samtidigt som vi ser tydliga tendenser på att allt fler vill bo i hyresrätt, personer ur alla samhällsgrupper, säger Karin Lindeberg, utredare på Hyresgästföreningen.
Kampanjen intensifieras ju mer valet närmar sig och når sin topp nästa sommar.
 

Annons

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.