Annons

Känd advokatbyrå bakom ombildningsbluff

Södertälje Landahl Advokatbyrå har hjälpt till med flera ombildningar där hyresgästerna har körts över. Men bolaget vägrar att svara på Hem & Hyras frågor. Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen är förvånad över byråns agerande.
Foto: Kenneth Samuelsson
Landahl Advokatbyrå, som har medverkat till flera ombildningar, har sitt kontor på Rådmansgatan.

Dokument visar att Landahl Advokatbyrå har hjälpt hyresvärdar att runda bostadsrättslagen och ombilda bakom ryggen på hyresgästerna. Hem & Hyra har hittat fyra fall i Södertälje, Södermalm, Skärholmen och Gubbängen.

Deras namn dyker upp på dokument som skickats in till bolagsverket när de ekonomiska föreningarna omregistreras till bostadsrättsförening utan att hyresgästerna fått vara med och rösta.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hem & Hyra har vid upprepade tillfällen försökt få tag på ansvariga på Landahl advokatbyrå för att ställa frågor. Men de har valt att inte återkomma.

Annons

Frågorna vi mejlat som inte bolaget vill svara på:

  • Flera i branschen beskriver upplägget att runda hyresgästerna som oetiskt, vad tänker ni kring det?
  • Hyresgästerna som inte fått något inflytande över ombildningen och rösta känner sig överkörda, vad tycker ni om det?
  • I hur många fall har ni medverkat till den här typen av upplägg?

En som blir förvånad över att Landahl Advokatbyrå medverkar i upplägget är Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm. Hon förstår inte varför en välrenommerad advokatbyrå sysslar med sådant här.
– Det är skräp och även om det inte är olagligt så är det i gråzonen. Det var absolut inte så här lagen var tänkt att användas.

Annons

Hon tycker att advokatbyrån och övriga medverkande i affären drar nytta av bostadsbristen, folks okunskap och att det finns ett kryphål som gör att de kan göra så här.
– Det är girigt, sånt här borde de inte hålla på med, säger hon.

Läs också Styrelsen svarar på kritiken: ”De får ju bo kvar” M-politiker: Lurendrejeri och fruktansvärt girigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.