Annons

Känd toppchef vräkt från lyxvåning – svartköp misstänks

Östermalm Hon är en av Sveriges mest omtalade och välbetalda toppchefer. Nu är hon vräkt efter misstanke om att ha betalat 2,4 miljoner svart för en lyxvåning som tillhör allmännyttan.
Foto: Roger Rosenlund

Ärende 7X0X-1X, Hyresnämnden i Stockholm, onsdag morgon. Hundratals sidor om folkbokföringsuppgifter, bytesprotokoll, korsvisa hänvisningar till tidigare tvister i nämnd och ting, vittnesuppgifter, tidsangivelser med mera ligger på parternas bord. Ett bombardemang av uppgifter och teorier, tycker ett i inledningen märkbart frustrerat hyresråd. Och inte blir det enklare av att de flesta uppgifter bestrids av den andra parten. Om detta enda är i alla fall samtliga överens – ärendet är oerhört komplicerat. Och kanske en sak till senare på eftermiddagen: alla talade inte riktigt sanning här i dag, trots försäkran under ed. Men det är inte så ovanligt, när sakomständigheter kring kontrakt för en lyxlägenhet på Östermalm värd miljoner ska redas ut.

Om man räknar i svarta pengar. I realiteten har sjurummaren på Grev Magnigatan 6 inte något ekonomiskt värde på bostadsmarknaden, trots sina 266 kvadratmeter. Den tillhör allmännyttan genom Svenska Bostäder. Men nu har den blivit mittpunkten för ett drama där flera rika personer, allt från näringslivets högsta topp, en redaktör på en av Sveriges största tidningar, en advokat, en tidigare dömd affärsman och en något mindre bemedlad 38-årig digitalexpert och en hyresvärd som utsetts till en av de värsta i Sverige av Hem & Hyra, tillika före detta storgrossist av hård porr (samt några till) – alla har de en historia som drar åt sitt håll. Åt det andra stretar Svenska Bostäder, representerade av två juridiska ombud från Landahls advokatbyrå för att återföra lägenheten till Stockholms bostadskö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det är en annan adress som ska avgöra om det gick rätt till när toppchefen bytte till sig sin våning. Längst upp på Jungfrugatan 52 i lägenhet 1401, där har det varit stor omsättning av folkbokförda de aktuella åren kring 2014. Det är inte vanligt att hyresgäster flyttar från hyresrätter på det sättet i Stockholms innerstad. Det kan såklart finnas naturliga omständigheter men det kan även vara en markör på att lägenheten är ett nav för så kallade skenbyten. En adress där man kan skriva sig men dit egentligen ingen flyttar, vilket är en del av förutsättningarna för den svarta bostadsmarknaden.

Och det är precis den teorin Svenska Bostäders juridiska ombud Sara Björkeholm och Aziza Örs lanserat i hyresnämnden.

– Toppchefen hyr lägenhet på fin adress på Djurgården. Har option att få köpa den och gör det. Säljer den för 28 miljoner kronor och behöver därmed någonstans att bo med sina två barn. Hon folkbokför sig på Jungfrugatan 52 i lägenhet 1401, men flyttar aldrig dit, utan använder sig av kontraktet för att byta till sig sjuan på på Grev Magnigatan 6 av den person som tidigare varit hårdporrsgrossist och värsta värd. För det bytet har hon betalat 2,4 miljoner kronor.

Läs ocksåBytte lägenhet med dottern men flyttade aldrig in – räddas i hovrätten

Toppchefen nekar till det. Allt har gått rätt till. Hon har visst bott på Jungfrugatan en kort tid och därefter bytt till sig lyxlägenheten. De 2,4 miljoner kronorna, och mer därtill som det finns utdrag på, de lade hon personligen ut på renovering av lägenheten eftersom den enligt henne var totalt obeboelig. Hon hade inte tid att vänta på att Svenska bostäder skulle renovera den.

– Det gick knappt att komma in. Det var som om en råtta bott där, sade toppchefen.

Till stöd för sin historia vittnar tre personer. Den tidigare ägaren av Jungfrugatan 52 – affärsmannen. En älskare som tidigare drivit stor advokatbyrå i Stockholm och toppchefens exman som hon nyligen börjat komma överens med efter flera år av ansträngd relation.

Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Mest upprörd över att toppchefen nu riskerar förlora sin lägenhet var advokaten.

Annons

– Jag har läst alla konspirationsteorier som Björkegren (i.e Björkeholm) fört fram. Det är många sakfel, sade han.

Advokaten säger att även han bodde på Jungfrugatan men att han och toppchefen gjorde slut när han upptäckte att hon köpt en gård utanför Eskilstuna med ytterligare en annan man – en rådgivare i fastighetssektorn som gjort sig en mindre förmögenhet när hans företag blivit uppköpt.

– När jag berättar för (advokaten) att jag satt över 400 000 till (rådgivaren) blev han arg – med all rätt. Jag känner att jag är en dålig kvinna, vilket jag också var, säger hon.

Med tiden går även rådgivaren och toppchefen skilda vägar. På ett dåligt sätt. De hamnar i tvist om pengar för bland annat kostnader kring lyxlägenheten och i hyresnämnden bryter toppchefen ut i gråt när hon själv vill redogöra för detaljerna i deras förhållande.

– I två år har han plundrat min ekonomi. Jag har fått brev från en älskarinna i Göteborg. Han har levt ett dubbelliv. Han har hotat mig.

Här pausar hyresrådet förhandlingen och manar till bensträckare. Efter den väntar affärsmannen, den som först ägt fastigheten Jungfrugatan 52. Han intygar att allt gått rätt till i kontrakten. Men hänvisar till sin affärspartner, som inte är där, när han ombeds redogöra för de andra personer som varit folkbokförda på lägenhet 1401 under ungefär samma tid.

Här blir det mycket svårt att hänga med i svängarna. Särskilt då den 38-åriga digitalexperten vittnar om att han bytt till sig en lägenhet av tidningsredaktören (som också var kallad men som inte kom) mot lägenhet 1401.

Klart är dock att affärsmannen till slut säljer hela fastigheten till en bostadsrättsförening och lägenheten 1401 – Ja, den köper han själv. Varför?

Annons

– Det var en bra affär, sade han i hyresnämnden.

Kvar att höra för dagen kvarstod nu bara rådgivarens berättelse. Toppchefen lämnade salen eftersom hon inte vill vara i samma rum som honom. Han lämnade en i allt väsentligt motsatt historia än toppchefen och hennes vittnen: Ja, de hade varit ett par. Det var stormigt och roligt i början. Många resor med barnen men det blev fel när de flyttade ihop på Grev Magnigatan –  den lägenhet som de faktiskt köpte svart för flera miljoner. Det var inte alls frågan om renoveringspengar till största delen. Och jo, Jungfrugatan var själva förutsättningen för att kunna byta.

– Hon hade en tillfällig bytesvaluta i Jungfrugatan 52. 2,4 miljoner kronor var förvärvskostnader. Jag fattade att det var den setupen, sade rådgivaren.

Några sista kommentarer lämnades i slutpläderingarna. Bland andra:

– Ett skolboksexempel i skenbyte, sade Sara Björkeholm.

– Ett sista tjuvnyp av rådgivaren, sade toppchefens advokat Henrik Jacobsson.

Beslut i ärendet lämnas efter påskhelgen.

Läs också Högre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar" Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum” Säljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.