HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Karen får tillbaka 59 000 kronor för överhyra

Skövde I tio år tog hyresvärden ut för hög hyra. Nu har Karen Johansson fått tillbaka 59 000 kronor. Men frågan är hur många andra betalar för mycket i Trefast AB:s bostäder?
Foto: Gry Ellebjerg/Privat
Karen Johanssons hyresvärd tog ut för hög hyra i tio år. Nu har Karen fått tillbaka 59 000 kronor.

Flera hyresgäster hos Trefast AB har betalat för hög hyra. Hur många vet man inte, då värden vägrar att lämna uppgifter om hyresnivåerna till Hyresgästföreningen. Bolaget har bostäder i flera kommuner i Västra Götaland.

 

Läs också"September" tvingas betala tillbaka överhyra

Läs ocksåhttps://www.hemhyra.se/nyheter/tog-ut-drygt-50-000-overhyra/

Felet uppdagades av en slump i julas då Trefast AB brevledes  meddelade sina hyresgäster, bland andra Karen Johansson, att de nya hyrorna var klara. Några dagar senare fick hon ännu ett brev, nu från Hyresgästföreningen. I det brevet stod att det snart skulle bli hyresförhandlingarna för 2019.

– Jag ringde Hyresgästföreningen och sa att de nog var lite sent ute med den informationen, eftersom våra hyror redan var klara, säger Karen.

Läs också18 000 kronor i retur för överhyra

Då kom det fram att Trefast tagit ut för hög hyra i minst tio år. Upptäckte gjorde att Hyresgästföreningen engagerade sig och Karen Johansson får nu tillbaka 59 000 kronor för den överhyra hon har betalat genom åren.

– Jag blev väldigt överraskad över att det blev så mycket, säger hon. Jag har väl litat för mycket på hyresvärden och betalat det som jag trott var rätt.

Enligt Magnus Sjödin på Trefast AB har man aldrig haft för avsikt att lura sina hyresgäster.

Läs ocksåSen hyra är värre än knarkodlingCollage, cannabisodling i en hyreslägenhet samt en person som öppnar en tom plånbok.

– Vi har gjort ett misstag som nu är korrigerat. Självklart handlar det inte om ett medvetet fel från vår sida.

Men minst tre hyresgäster till hos bostadsbolaget, förutom Karen Johansson, har betalat mer än förhandlad hyra. Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Skött har begärt ut uppgifter om vilka hyror övriga lägenheter har, uppgifter som Trefast AB har vägrat att lämna ut till honom.

Trefast AB har hyreshus även i Tanumshede och i Tidaholm.

Har ni kontrollerat att det inte är fler som betalar för mycket?

– Självklart. Vi har inte för avsikt att lura någon och ta ut för höga hyror, säger Magnus Sjödin.

Hyresgästföreningens förhandlare Ludvig Hansson säger att den som vill kontrollera om man betalar rätt hyra, den hyra som fastställts i förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen, kan kontakta Hyresgästföreningen.

Och Karen Johansson kan nu njuta av återbetalningen på 59 000 kronor, men hon säger att det känns lite tråkigt att hon betalat för mycket och hon lider med alla dem som tidigare bott som grannar och kanske betalat för höga hyror utan att veta om det.

– Alla borde kolla så man inte blir lurad, säger hon.

Läs också Allbohus vill höja hyran med 4,1 procent Växjöbostäder vill höja hyran med nästan fyra procent nästa år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.