Annons

Tog ut drygt 50 000 i överhyra

Göteborg Mannen hyrde ut lägenheten i centrala Göteborg och saltade hyran rejält. Nu måste han betala tillbaka nästan 51 000 kronor.
Foto: Gry Ellebjerg
Andrahandshyran får inte vara väsentligt högre än den förhandlade.

UPPDATERAD Andrahandshyresgästen flyttade in en stor tvåa i en attraktiv del av Göteborg sommaren 2017 och bodde kvar till hösten 2018. Hon betalade 12 000 kronor per månad till förstahandshyresgästen.

Men den förhandlade hyran var 6 455 kronor, med tillägg för el och bredband var månadskostnaden drygt 7 100 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Strax efter att andrahandshyresgästen flyttat ut kom kravet på återbetalning till hyresnämnden. Hon ville ha 56 710 kronor för 12 månaders överhyra.

Förstahandshyresgästen kunde tänka sig att betala totalt 20 045 kronor. Han ifrågasatte dock om ärendet alls skulle prövas.

Ett skäl är att andrahandshyresgästen överlåtit sitt ekonomiska krav på en juristfirma och alltså inte har ett krav på honom.

Läs ocksåSå rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”Annie Dahlberg söker bostad i andra hand.

Ärendet har kantats av en del juridiska frågetecken.

Hem & Hyra skrev sommaren 2017 om orimlighyra.se, en ny nätbaserad juridiktjänst där hyresgäster kan få experthjälp i striden mot överhyra, mot en provision.

Annons

Hösten 2018 startade grundarna en juridikfirma som nischar sig på bostadsmarknaden. Affärsmodellen var att återkräva överhyror genom att köpa anspråk och driva ärendena i domstol i eget namn, ungefär som ett skadeståndsanspråk.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

Förra hösten fick hyresnämnder i hela landet in återbetalningsansökningar, med bolaget som sökande. Ett av dem gällde ärendet i Göteborg.

Hyresnämnden i Stockholm startade då en utredning om talerätten, för att reda ut vad som gäller. Slutsatsen var att det kunde ifrågasättas om någon annan än hyresgästen kan ansöka om återbetalning av hyra.

Juristfirman har nu ett nytt affärsupplägg och agerar ombud för hyresgästerna, vilket också ändrades i ansökan till hyresnämnden i Göteborg.

Enligt hyresnämnden var det relevant att pröva frågan om överhyran. Enligt beslutet har kvinnan betalat 4 847 kronor för mycket varje månad.

Men eftersom frågan om vem som stod som sökande inte klar från början bör rättsföljden bli den samma som om ärendet hade återkallats och en ny ansökan kommit in.

Annons

För andrahandshyresgästen betyder det rätt till återbetald överhyra för 10,5 månader i stället för 12. Totalt handlar det om 50 893 kronor plus ränta.

Oumie Winckler är biträdande jurist på orimlighyra.se och drev ärendet i Göteborg. Hon påpekar att hyresgästen fick hela summan på 56 710 kronor för 12 månaders överhyra utbetald i förskott innan hyresnämndens beslut kom.

Hyresgäster som väljer det upplägget får betala en provision på 35 procent. Den som i stället väljer att företrädas av firman och invänta beslut får betala en ombudskostnad på 3 000 kronor.

För Hyresgästföreningens medlemmar ingår juridisk hjälp i de flesta typer av ärenden i medlemsavgiften.

 

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Man åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.