Annons

18 000 kronor i retur för överhyra

Göteborg Rummet mitt i centrala Göteborg kostade 6 000 kronor i månaden. Inte rimligt, slår hyresnämnden fast. Nu får andrahandshyresgästen tillbaka en tredjedel av pengarna.

Trean mitt i centrum, uthyrd av Bostadsbolaget, kostar enligt kontraktet strax över 9 300 kronor i månaden. Mannen som bor i lägenheten har tidvis hyrt ut två av rummen.

Andrahandshyresgästerna har även haft tillgång till hallen, köket och badrummet. Lägenhetsinnehavaren har stått för el, bredband, tv-licens och förbrukningsvaror som tvål, schampo, papper och kaffe.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men en av hyresgästerna började efterhand ifrågasätta hyran: 6 000 kronor i månaden för det möblerade rummet kändes inte skäligt, trots det som ingick.

Annons

I stället tyckte hyresgästen att det vore rimligare att dela lägenhetshyran på tre, liksom kostnaderna för el och förbrukningsvaror. Han räknade ut att det i hans fall skulle betyda ungefär 4 000 kronor i månaden, inklusive påslag för möbler.

I hyresnämnden förklarade lägenhetsinnehavaren att han velat erbjuda andrahandshyresgästerna ett helt koncept, med fokus på kvalitet. Han har lagt mycket tid och pengar på att renovera lägenheten samt serva sina inneboende på olika sätt.

Läs ocksåUtbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"Utbudschock på andrahandsmarknaden. Hamid Samadzadeh märker att det är svårare att hyra ut.

Men hyresnämnden menar att det är en självpåtagen uppgift. Detsamma gäller investeringarna i bostaden, som enligt nämnden rimligtvis bottnar i ett personligt intresse.

Annons

Därför borde månadshyran för rummet i själva verket ha varit 4 100 kronor, slår hyresnämnden fast. Den tidigare hyresgästen ska således få tillbaka 18 050 kronor.

Läs också Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Hyresrätter blir hotell – med skyhöga hyror: ”Utnyttjar människors behov av ett hem” Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.