Annons

Karlshamnsbostäder öronmärker lägenheter

Karlshamn Förturer är inget nytt för Karlshamnsbostäder, de har flera olika. Men från förra veckan är det fastställt hur stora kvoterna är för olika grupper.
Foto: Annika Wallsson

I höstas godtog bostadsbolaget etableringsersättning och socialbidrag som inkomst. Det innebär att de som har den typen av inkomst numera får gå genom den vanliga bostadskön. Följdeffekten är att det krävs färre lägenheter som är öronmärkta för just dessa grupper.

Därför beslutade Karlshamnsbostäders styrelse förra veckan om antalet förturer för olika grupper.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Nu har vi infört numerära kvoter för alla förtursgrupper. Tidigare har det bara varit ”lycka till” och trolla med knäna för handläggaren, säger Karlshamnsbostäders vd Stefan Nilsson.

Han tycker inte att det varit en rättvis arbetssituation, men nu finns det svart på vitt vad uthyrarna har att gå efter.

– Det kommer inte att räcka till på långa vägar. Men det jag är ute efter är var går gränsen mellan Medelsvensson och alla förtursfall.

Annons
Läs ocksåCarina kämpar mot ensamhetenEn äldre och en medelålders kvinna sitter och pratar

Gräddfilen för personer som fått permanent uppehållstillstånd och kvotflyktingar har minskat betydligt från nuvarande 70 kontrakt till 25 eftersom de nu söker lägenhet på samma premisser som alla andra.

Samtidigt blir ”övriga socialkontrakt” fler eftersom de kan behövas i akuta fall, till exempel ensamkommande flyktingbarn som blir myndiga och det finns också fortfarande behov av så kallade träningslägenheter för personer som behöver slussas ut på den ordinarie bostadsmarknaden.

Näringslivsförturerna försvinner helt i och med det styrelsebeslut som fattades i förra veckan.

Läs ocksåFlytt till fast jobb - ändå får inte Amanda näringslivsförturAmanda Nielsen Johansson, 27 år, och bostadssökande i Trollhättan.

Det enda som inte går att förändra är studentbostadsgarantin. Där har Karlshamnsbostäder kommunens uppdrag att se till att de får bostad. Med studenterna inräknade bor det människor som fått förtur i 13 procent av Karlshamnsbostäders bestånd.

Annons

Läs mer:

Karlshamnsbostäder lättar på hårda uthyrningskrav

Fakta: Förturer hos Karlshamnsbostäder
Särskilda målgrupper Antal kontrakt för närvarande Förslag
1. LSS-boende 47 50
2. PUT inkluisive kvotflyktingar med socialkontrakt 70 25
3. Studenter > 100 Oförändrat
4. Genomgångslägenheter anknytningsinvandring 6 6
5. Övriga socialkontrakt 5 25
6. Asyllägenheter med MIG 33 33
7. Näringslivet 5-10/år 0
8. Ensamkommande barn Ingår i kvoten för punkt 2
9. Äldre som behöver bättre tillgänglighet Bytesrätt för egna hyresgäster, villaboende med flera till bostadskön
Läs också Hälften av kommunerna ger förtur till bostäder – Sara kunde fly från terrorn Stadsodlingen skapar gemenskap bland grannarna året om Säker pandemifika bryter vardagen i Mörrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.