Annons

Kevin och Jakob fick inga jobb: satsade på eget

Blekinge Med sparade pengar och en stark vilja vågade 19-åringarna Kevin Brorsson och Jakob Persson starta eget när corona la ett mörker över arbetsmarknaden. Nu är de fixare i olika delar av Blekinge.
Foto: Privat

Hallå där Kevin Brorsson, varför startade ni eget företag?

– Det var för att vi inte hade något att göra. Det fanns inga jobb. Vi gick el- och energiprogrammet och det såg lovande ut med jobb men efter studenten kom corona. Vi fick inga jobb och vi ville inte sitta hemma. Två somrar har jag jobbat hos Karlshamnsbostäder och Jakob på ett bemanningsföretag så vi tänkte att just nu är det ju många äldre som inte vill eller kan gå ut. Vi såg att det behövdes hjälp med relativt enkla jobb.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ni har jobbat i någon månad nu med bland annat jobb i trädgårdar och fönsterputsning. Går det bra?

– Vi har haft att göra näst intill varje dag sedan vi startade så det har varit en bra start. Det enda är att vi är lite nervösa kring vintern, vad vi kan göra då. Men blir det snö kan vi skotta och vi kan göra olika saker inomhus. Vi tänker oss städning och flytt, däckbyte, målning, datorhjälp kanske. Lite sådant, olika arbeten som det kan behövas hjälp med och som vi får göra. Vår affärsidé är att vara en extra hjälp till dem som behöver. Vi vet redan nu att vi har jobb till våren och sommaren för det är många som har sagt att de ska anlita oss då för trädgårdsjobb och att röja.

Hur gick det till när ni startade företaget?

Annons
Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

– Vi har investerat alla våra sparpengar som vi har jobbat ihop och började med att köpa en firmabil, verktyg, arbetskläder och vi tog fram en logotyp och en Facebooksida. Vi bjöd in alla våra vänner som i sin tur har vänner. Det sprider sig att vi finns och vi har även delat ut reklamblad i Mörrum och Asarum.

Fick ni något stöd från arbetsförmedlingen?

– Nej, vi är för unga. Man ska vara 25 år för att få det. Men det finns Rut-avdrag så kunden betalar 50 procent av vad vi kostar. Det ger ju oss ett lyft.

Läs ocksåFemårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen nedFemårige Nima dog efter att ha fastnat mellan hissdörrarna hemma i hyreshuset. Utrymmet mellan inre och yttre hissdörr var otillåtet stort. Ändå lägger åklagaren nu ner förundersökningen om vållande till annans död. Dagens säkerhetsmått räcker inte för att förhindra liknande dödsolyckor.

Vad har ni för råd att ge andra unga som funderar på att starta eget?

Annons

– Våga tro på dig själv och satsa när du väl satsar. Ta inte ut någon lön i början utan återinvestera det i företaget. Det är även bra att bo kvar hemma till att börja med så att man får ned kostnaderna och kan investera. Det är så vi gör. Vi tycker att det är roligt att jobba i ett eget företag. Det är mycket bättre än att vara arbetslös.

Arbetar ni alltid tillsammans?

– Jo, vi är alltid tillsammans när vi jobbar. Vi har ju bara en firmabil och känner att det är lika bra att börja så.

Fakta: Kevin Brorsson & Jakob Persson
  • Ålder: Båda är 19 år.
  • Bor: Hemma hos sina respektive föräldrar i Mörrum och Asarum.
  • Aktuella: Efter tre år på el- och energiprogrammet såg de fram emot jobb på elfirmor. Men så satte corona stopp. Då startade de eget företag som fixare i olika delar av Blekinge.
Läs också De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Här chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyr Vardagshjälten Johnny prisas av landshövdingen: ”Väldigt hedrande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.