Annons

Kimstad minskar trots pendeltåg

Norrköping Alla pendeltågsorter i Östergötland växer – utom Kimstad. Här har orten tappat invånare efter att stationen öppnade 2009.
Foto: Jenny Knutsson
Anne Appelquist och Inga-Lill Källman i Kimstad har inte märkt av någon större inflyttning sedan stationen öppnade.

I början på 1970-talet var Kimstad dubbelt så stort som Linghem, men sedan har Kimstadborna blivit allt färre och i dag är situationen den omvända. Trots att orten fått pendeltåg har invånartappet fortsatt och något större bostadsbyggande har inte märkts av.

– Ja det finns ju plats att bygga, så det är lite märkligt att inget händer, säger Inga-Lill Källman, Kimstadbo sedan 40 år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Norrköpings kommun beror problemet främst på markfrågorna. En färdig detaljplan finns för 40–50 bostäder nära kyrkan, men markförsäljningen har dragit ut på tiden. Ett annat bekymmer är Löfstad slott som äger mark nära stationsområdet. Enligt ett testamente får egendomen inte säljas vidare, men kommunen hoppas kunna byta till sig mark genom förhandling med ägarstiftelsen.

Annons

– Det rör på sig lite nu och förhoppningsvis kan det leda till att det blir nya bostäder, säger Magnus Gullstrand, fysisk planerare på Norrköpings kommun.

Men om det blir hyreslägenheter är oklart. Kommunägda Hyresbostäder visar än så länge inget intresse för Kimstad.

Annons
Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

– Vi är osäkra på om det faktiska underlaget existerar. Det har inte funnits något politiskt tryck på att vi ska bygga där, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Läs också Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.