HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kisabor förlorade tvist om hyror

Kinda Fyra hyresgäster i Kisa får hyreshöjningar på upp till 12,5 procent efter att ha förlorat en tvist mot sin värd i hovrätten.

När Lidéns fastigheter köpte huset på Storgatan 1 i Kisa 2012 upptäcktes att hyresgästerna betalade flera hundra kronor mindre i månaden än den hyra som värden och Hyresgästföreningen kommit överens om.

Lidén fastigheter meddelade genom sitt juridiska ombud, Robert Bentz på Fastighetsägarna, att man tänkte ta bort rabatten som inte fanns inskriven i kontrakten utan som lämnats ensidigt av den tidigare hyresvärden. I fortsättningen skulle den överenskomna hyran tas ut.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Flera hyresgäster protesterade. De sade sig inte känna till att de fått rabatt och eftersom den generella hyreshöjningen genomfördes varje år anade de aldrig att något var fel.

Lidén fastigheter vände sig till hyresnämnden och begärde att få ta bort rabatten, vilket nämnden gick med på.

Fyra hyresgäster överklagade till hovrätten men fick avslag. Hovrätten slår fast att den förhandlade hyran gäller. Det innebär i praktiken en hyreshöjning på mellan 7,8 och 12,5 procent beroende på bland annat lägenhetsstorlek. Ändringen gäller från och med 1 november 2014, vilket betyder att hyresgästerna riskerar att tvingas betala mellanskillnaden retroaktivt. Däremot har värden gått med på, och hovrätten beslutat, att rabatten trappas ut fördelat på tre tillfällen för att mildra konsekvenserna för hyresgästerna.

Läs ocksåCoronakrisen: Hyrestvister kan läggas på hög

– Man frågar ju inte om den hyra man betalar är den framförhandlade. Det försökte vi framhålla i hyresnämnden, men det hjälpte inte, konstaterar Hyresgästföreningens jurist Ingrid Buskas, som har företrätt de berörda hyresgästerna.

Hovrättens beslut kan inte överklagas.

Läs också Hyresgäster lyckades pressa ned höjningen Så lång tid tar ärenden i hyresnämnden där du bor Ilskna uttalanden i hyresmål ledde till böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.