Annons

Klartecken för omstridd renovering på Pennygången

Göteborg En oenig hyresnämnd godkände på onsdagen den första etappen av Stena Fastigheters planerade upprustning av bostadsområdet Pennygången i Göteborg i sin helhet.

– Det var väntat att de skulle få rätt, säger Kari Laine krasst.

Han är en av de sex hyresgäster i renoveringens första etapp som inte godkänt hyresvärdens omfattande upprustningsplaner, och var själv på plats när hyresnämnden för några veckor sedan prövade Stena Fastigheters begäran.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I dag kom beslutet som ger Stena Fastigheter rätt att påbörja renoveringen av 54 lägenheter på Pennygången i Högsbo. 16 av dem står i dag tomma, 32 hushåll har gett sitt godkännande.

De närmaste åren räknar fastighetsägaren med att gå igenom samtliga drygt 770 lägenheter i området. Stena har också aviserat hyreshöjningar på över 60 procent i samband med att standarden i lägenheterna höjs väsentligt.

Det är framför allt detta som har orsakat stora protester, då många hyresgäster befarar att de inte får råd att bo kvar. De flesta är annars ense om det stora behovet av stambyten.

Läs ocksåPlanerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

I sitt beslut tar hyresnämnden fasta på att endast en mindre del av de berörda hyresgästerna har motsatt sig planerna. Det kan, enligt nämnden, ”tolkas som att hyresgäster i allmänhet har ett intresse av att åtgärderna genomförs”.

Annons

Hyresnämnden anser inte heller att det är fråga om någon ”överstandard”. Man förlitar sig på förhandlingsprocessen mellan Stena och Hyresgästföreningen, och slår fast att reglerna om lägenheters bruksvärde skyddar hyresgästerna mot omotiverade hyreshöjningar.

Bengt Svensson, på tillfällig timeout från uppdraget som regionordförande för Hyresgästföreningen i västra Sverige, råkar vara en av hyresnämndens beslutande ledamöter i fallet Pennygången. Han har anmält en skiljaktig mening.

Läs ocksåAnn-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”Ann-Christin Hartelius

”Jag anser att hyresgäster i allmänhet inte har intresse av att badrum förses med golv av klinker och med tvättpelare samt av att parkettgolv läggs in i andra rum än vardagsrum”, skriver han i beslutet. Därmed borde hyresgästernas intresse av att slippa standardhöjningen väga tyngre än hyresvärdens behov, menar han. ”Överröstad i denna fråga är jag i övrigt ense med majoriteten”, avslutar Bengt Svensson.

Bengt Gustafsson, vd på Stena Fastigheter Göteborg AB, har tidigare sagt till Hem & Hyra att han hoppas kunna komma i gång med renoveringen i mars nästa år.

Men enligt Kari Laine tänker flera av hyresgästerna överklaga hyresnämndens beslut, däribland han själv.

Annons

– Har man gått så här långt är det lika bra att löpa linan ut. Så får man se om Stena lyssnar, säger han.

Hyresnämndens beslut kan överklagas till och med 9 januari nästa år. Hem & Hyra inte lyckats nå Stena Fastigheter för en kommentar.

För fler artiklar i ämnet, skriv ”Pennygången” i sökrutan längst upp på sidan.

Fakta: Chockhöjda hyror

Efter renoveringen på Pennygången riskerar hyran för en femrummare på 83 kvadratmeter att öka från 6 150 kronor till 10 155 kronor per månad. Det motsvarar en ökning med 65 procent.

En etta med kokvrå på 21 kvadratmeter riskerar att öka från 2 220 kronor i månaden till 4 040 kronor. Det motsvarar en hyreshöjning på 82 procent.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.