Annons

”Knacka på och rädda liv”

Stockholm Huskurage – civilkurage i kvarteret – behövs, anser Nina Rung. Men de kommunala bostadsbolagen i Stockholm tvekar. I dag är det internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor.

Varje dag anmäls 50 fall av våld i nära relationer. 200 000 barn lever i hem med våld. Ändå fanns inte någon policy mot våld i nära relation innan Nina Rungs sambo Peter Svensson sent en kväll kläckte idén om Huskurage. Då hade de pratat om våld i nära relation, bristen på agerande och förebyggande arbete länge.

– Det är två år sedan och när vi började kolla runt hittade vi inte något liknande, berättar Nina Rung.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Så de skrev en policy och fick bostadsrättsföreningen i sitt eget hus att anta den.

Att införa Huskurage är gratis, enkelt och lätt. Det har många bostadsbolag fattat: Ikano, Bo­trygg och Wallenstam har infört, liksom Mitt Alby och SKB.

Ett anslag i trappen och några enkla hållpunkter kan faktiskt rädda liv.

Läs ocksåFyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet"Fem veckor efter att vi ställt frågan till Strömstadsbyggen var hundrastgården klar", säger Petra Hedström (till vänster i röd jacka) med sin mamma Camilla. Hundägarna Anki Salerud och Linda Hansson uppskattar initiativet.

– Bara två av tio anmälningar leder till åtal. Det är förskräcklig statistik. Om vi har fler som kan vittna ökar chanserna, säger Nina Rung.

Annons

– När jag utredde grovt våld i nära relation på Polisen såg jag vilken skillnad det gjorde. Jag träffade grannar som hört och sett, men inte gjort något. I stället har kanske ett barn som bevittnat våldet larmat.

I Värmdö, Tyresö och Nacka har Polisen startat ett pilotprojekt på kommunnivå. Där har de kommunala bostadsbolagen anslutit sig. I Södertälje har Telge Bostäder och Telge Hovsjö nyligen hoppat på satsningen.

Läs ocksåPrepping för hyresgäster – så fixar du en god hemberedskapStormkök Patrick Sellman

Hos andra kommunala bostadsbolag i Stockholm går det långsammare.

– Vi har diskuterat frågan länge, men inte riktigt bestämt oss. Det är inte helt självklart att som hyresvärd uppmana hyresgäster att agera i situationer som kan vara riskabla, säger Bo Strömvall, säkerhetssamordnare på Svenska Bostäder, som samtidigt inte ser något hinder för hyresgästerna att på till exempel ett bomöte komma överens att agera efter Huskurage i sitt område.

Det finns ett tyst motstånd som är svårt att sätta fingret på, enligt Nina Rung.

Annons

– Det är precis som när barnaga förbjöds, eller innehav av barnpornografi. Det fanns ett ordentligt motstånd, men när väl lagen finns där är den en självklarhet. Det handlar om att förändra en norm, säger hon.

Grannsamverkan kan göra att fler känner sig trygga. En policy ger fler råg i ryggen och gör det lättare att be om hjälp från andra grannar, eller polisen.

– Vi kan komma överens om att i det här huset tar vi avstånd mot våld. Att sända den signalen är jätteviktigt, avslutar Nina Rung.

Fakta: 25 november

Internationella dagen mot våld mot kvinnor firas den 25 november. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling år 1999 som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor, efter de tre systrarna Mirabal som mördades av Dominikanska republikens diktatur 1960. I resolutionen slås fast att våld mot kvinnor är ett hinder för jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening. Våld mot kvinnor är enligt resolutionen handlingar som orsakar fysisk, sexuell eller psykologisk skada, både om det sker i det offentliga eller i privata sammanhang. 

Källa: Wikipedia

Fakta: Huskurage

Gör så här för att hjälpa en utsatt granne:

ring på dörren och fråga hur det står till
vid behov, ta hjälp av ytterligare en granne eller hyresvärden
ring polisen (vid akuta situationer kontaktas alltid polisen först)

Källa: huskurage.se

Läs också Gängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö" Man tvingas flytta – knivskar sin granne och släpade honom i håret Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.