Annons

Knarkare värsta grannen

Piteå Knarkare är de besvärligaste grannar vi kan tänka oss. Det visar en undersökning som Hem & Hyra låtit göra. Nära 50 procent av de tillfrågade vill inte ha narkomaner som grannar.
Företaget SKOP frågade 1000 personer om vem de tyckte skulle vara besvärligast att ha som granne. 49 procent svarade knarkare.
 
Erica Lejonroos, moderat kommunpolitiker i Sundbyberg och före detta narkoman, är inte förvånad över siffrorna.
 
– Nej, jag förstår faktiskt inte hur mina grannar stod ut med mig när jag missbrukade. Det var ett ständigt spring i trappan och mina kompisar gjorde inbrott i källarförråden. Men jag fick aldrig några klagomål. Aldrig, berättar Erica Lejonroos.
 
Linda Holmgren, bosatt på en ort utanför Piteå, vågade ta strid mot störningarna från sin missbrukande granne.
 
– Jag var ständigt rädd. Satt och tittade ut genom fönstret bakom gardinen hela tiden. För mig var det ett helvete, säger Linda Holmgren.
 
Linda Holmgren mordhotades av grannens kompisar, fick däcken sönderskurna, motorhuven bränd och cykeln stulen. Hon vägrade flytta trots att vänner och bekanta sa åt henne att lämna lägenheten för alltid. Grannen blev till slut vräkt.
 
Erica Lejonroos anser att Linda Holmgren gjorde rätt som stod på sig och klagade.
 
– Som missbrukare måste man ta konsekvenser av det man gör. Jag tror att det hade hjälpt mig om mina grannar klagat. Om ingen reagerar så möjliggör man missbruket.
 
Ulf Stolt, chefredaktör på tidningen Situation Stockholm, tycker inte att vräkning av människor är någon bra lösning.
 
– Det är en bestraffning och ingen lösning. Man måste se till grundproblemet och fråga sig varför en människa beter sig som hon gör. Att hjälpa personen med grundproblemet är en lösning. Det måste finnas tolerans, öppenhet och mänsklighet i den här frågan även om den är mycket svår att lösa, för samtidigt kan man ju inte bete sig hur som helst.
 
Övriga svar i SKOP:s undersökning om vilka det skulle vara besvärligast att bo granne med ser ut så här:  kriminella 21 procent, ungdomar som oväsen 11 procent, alkoholister 6 procent, MC-gäng 5 procent, pensionärer som gnäller om allt 3 procent, barnfamiljer som för oväsen, fönstertittare samt annan 2 procent.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.