Annons

Kommunen får kritik för hyreshöjning

Avesta De kommunala hyrorna i Avesta höjs med 0,35 procent. En bra uppgörelse menar Hyresgästföreningen men den kunde varit ännu bättre om inte kommunens räntekostnader ökat.
Avesta kommun får kritik av Hyresgästföreningen för att deras räntekostnader stigit. Det påverkar hyrorna menar föreningen som dock är nöjda med förhandlingsresultatet. Arkivfoto: LENA MATTSSON

Hyresförhandlingarna mellan Gamla Byn och Hyresgästföreningen är avslutade, hyrorna kommer att höjas med 0,35 procent. Det motsvarar 20 kronor mer per månad för en lägenhet på 70 kvadratmeter. 

Hyresgästföreningen skriver i ett pressmeddelande att de är nöjda med resultatet och att det finns en samsyn mellan föreningen och Gamla Byn om att det ekonomiska läget är gott och att hyresgästerna ska få ta del av det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Överenskommelsen visar att Gamla Byn är beredda att ta ansvar för en sund hyresutveckling och att hyreshöjningar inte är något självändamål, säger John Oknelid, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Annons

Dock passar Hyresgästföreningen, precis som i fallet med den nyligen gjorda uppgörelsen med Rättviksfastigheter, på att kritisera kommunen. Avesta kommun har trots den låga räntan ökat sina räntekostnader vilket slår mot Gamla Byn som tvingas ta kommunala lån. Kommunen tar dessutom utom ut en riskpremie som Hyresgästföreningen menar är helt omotiverad:

– Jag är övertygad att om bolaget själv fått sköta hanteringen av lånen hade det sett helt annorlunda ut, säger John Oknelid.

Annons
Läs ocksåÖrebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"Bilden visar i huvudsak en del av en beige fasad. En röd pil visar på ingången till Hyresgästföreningens framtida lokaler.
Läs också Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget 36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.