HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunen får kritik för hyreshöjning

Avesta De kommunala hyrorna i Avesta höjs med 0,35 procent. En bra uppgörelse menar Hyresgästföreningen men den kunde varit ännu bättre om inte kommunens räntekostnader ökat.
Avesta kommun får kritik av Hyresgästföreningen för att deras räntekostnader stigit. Det påverkar hyrorna menar föreningen som dock är nöjda med förhandlingsresultatet. Arkivfoto: LENA MATTSSON

Hyresförhandlingarna mellan Gamla Byn och Hyresgästföreningen är avslutade, hyrorna kommer att höjas med 0,35 procent. Det motsvarar 20 kronor mer per månad för en lägenhet på 70 kvadratmeter. 

Hyresgästföreningen skriver i ett pressmeddelande att de är nöjda med resultatet och att det finns en samsyn mellan föreningen och Gamla Byn om att det ekonomiska läget är gott och att hyresgästerna ska få ta del av det.

Läs ocksåSex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

– Överenskommelsen visar att Gamla Byn är beredda att ta ansvar för en sund hyresutveckling och att hyreshöjningar inte är något självändamål, säger John Oknelid, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Dock passar Hyresgästföreningen, precis som i fallet med den nyligen gjorda uppgörelsen med Rättviksfastigheter, på att kritisera kommunen. Avesta kommun har trots den låga räntan ökat sina räntekostnader vilket slår mot Gamla Byn som tvingas ta kommunala lån. Kommunen tar dessutom utom ut en riskpremie som Hyresgästföreningen menar är helt omotiverad:

– Jag är övertygad att om bolaget själv fått sköta hanteringen av lånen hade det sett helt annorlunda ut, säger John Oknelid.

Läs ocksåMonika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade ingetEn kvinna och en man som står på varsin sida om en stor skylt med Kopparstadens logga på.
Läs också 36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan Så påverkade pandemin medlemsantalet i Mellansverige 36 hyror klara i Mellansverige – här har du listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.