HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunen gör akutinsats mot råttor i hyreshus

Helsingborg Råttorna huserar fritt och tar sig allt större friheter. Nu gör kommunen en akutinsats mot hyreshuset i Helsingborg. "Det är på tiden" säger grannen Trine Baadsgaard.

Grannarna kring huset på Hövitsmansgatan säger att de har varit på miljöförvaltningen och andra myndigheter i flera år om situationen i det aktuella huset och råttproblemen som eskalerar. När de nu har fått medial uppmärksamhet efter att SVT Nyheter Helsingborg först rapporterade om saken har miljöförvaltningen beslutat om en akutinstats.

– Det är på tiden! Det är bra att någonting görs, sedan hoppas jag att de håller i detta annars kommer problemen tillbaka, säger Trine Baadsgard, hyresgäst som bor granne med huset.

Läs ocksåHär rotar värden igenom hyresgästernas sopor – se filmen: ”Kan läsa vår post”

Hon har tidigare varit med om att fastighetsägaren har fått någon slags varning och försökt fixa till saker i fastigheten men att det har blivit som vanligt igen efter en tid.

Enligt miljöförvaltningens avdelningschef Lena Åkesson har det idag, tisdag, skickats iväg beställningar till bolag som ska råttsanera och lösa sopsituationen. Lena Åkesson kan dock inte säga om det är en engångsinsats eller kommer att följas upp kontinuerligt.

– Vad som händer på längre sikt är inte klart, säger hon.

Läs ocksåHär håller sensorer koll på soprummen - efter lyckat test digitaliseras alla kärl

Det är helt fastighetsägarens ansvar att sköta fastigheten. Enligt miljöförvaltningen lades ett föreläggande mot honom om sophanteringen redan i januari 2014. Föreläggandet förenat med vite ligger nu hos mark- och miljödomstolen för utdömande men eftersom ägaren inte har gått att delges händer inget.

– Domstolen letar fortfarande efter honom, säger Lena Åkesson.

SVT Nyheter Helsingborg har dock hittat mannen. Till dem säger han att han inte vill döda råttorna, utan planerar istället att fånga dem och släppa ut dem i skogen.

Läs ocksåPar sägs upp - lagar mat av grannarnas sopor på gårdenen ryggtavla i blå jacka vid en grillplats

Läs mer:

Här har råttorna tagit över 

Räddningstjänsten: Hyreshuset har blivit olaglig hotellverksamhet

Läs också Juristen om hyresgäster som krävs på betalning för störning: "Unik prövning blir vägledande" Kartläggning i Norrland: Tusenlappar i avgift om du stör grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.