Annons

Kommunen gör akutinsats mot råttor i hyreshus

Helsingborg Råttorna huserar fritt och tar sig allt större friheter. Nu gör kommunen en akutinsats mot hyreshuset i Helsingborg. "Det är på tiden" säger grannen Trine Baadsgaard.

Grannarna kring huset på Hövitsmansgatan säger att de har varit på miljöförvaltningen och andra myndigheter i flera år om situationen i det aktuella huset och råttproblemen som eskalerar. När de nu har fått medial uppmärksamhet efter att SVT Nyheter Helsingborg först rapporterade om saken har miljöförvaltningen beslutat om en akutinstats.

– Det är på tiden! Det är bra att någonting görs, sedan hoppas jag att de håller i detta annars kommer problemen tillbaka, säger Trine Baadsgard, hyresgäst som bor granne med huset.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Hon har tidigare varit med om att fastighetsägaren har fått någon slags varning och försökt fixa till saker i fastigheten men att det har blivit som vanligt igen efter en tid.

Enligt miljöförvaltningens avdelningschef Lena Åkesson har det idag, tisdag, skickats iväg beställningar till bolag som ska råttsanera och lösa sopsituationen. Lena Åkesson kan dock inte säga om det är en engångsinsats eller kommer att följas upp kontinuerligt.

– Vad som händer på längre sikt är inte klart, säger hon.

Annons
Läs ocksåNu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”En tvådelad bild. Ena delen visar en äldre kvinna och en yngre man som står tätt intill varandra. och ler båda två. De är klädda i stövlar och handskar. Den andra delen visar gurkor.

Det är helt fastighetsägarens ansvar att sköta fastigheten. Enligt miljöförvaltningen lades ett föreläggande mot honom om sophanteringen redan i januari 2014. Föreläggandet förenat med vite ligger nu hos mark- och miljödomstolen för utdömande men eftersom ägaren inte har gått att delges händer inget.

– Domstolen letar fortfarande efter honom, säger Lena Åkesson.

SVT Nyheter Helsingborg har dock hittat mannen. Till dem säger han att han inte vill döda råttorna, utan planerar istället att fånga dem och släppa ut dem i skogen.

Läs ocksåNinni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter

Läs mer:

Annons

Här har råttorna tagit över 

Räddningstjänsten: Hyreshuset har blivit olaglig hotellverksamhet

Läs också Kyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronor Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera” Svanhildur tar omvägar för grannarnas dofter: ”Får ofta hålla andan”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.