HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunens dränering av Lulebo bland de största i Sverige

Luleå Kommunens uttag av 400 miljoner ur Lulebo sticker ut i Sverige. Det är ett ovanligt stort uttag jämfört med andra kommuner och har väckt ilska hos Hyresgästföreningen.

I dag kan Luleå kommuns politiker besluta att plocka ut 400 miljoner kronor ur Lulebo. Pengar som motsvarar bolagets hyresintäkter under förra året.
– Och som ska gå till bolagets behov av renoveringar och byggen. Det är en dubbelbeskattning. Dels betalar hyresgästerna kommunalskatt och sedan ska tydligen deras hyrespengar också går in i den kommunala verksamheten, i stället för tillbaka till boendet, säger Sören Lejon, ordförande i Hyresgästföreningen i Luleå.
– Dessutom är det konstigt att Lulebo i den nyligen avslutade förhandlingen ville höja hyrorna för att det behövde komma in pengar till underhåll!
Enligt en granskning i senaste numret av Hem & Hyra plockades det år 2015 ut sammanlagt 633 miljoner kronor ur Sveriges allmännyttor. Norrköpings kommun lade sig i ledningen genom att ta ut 226 miljoner kronor ur Hyresbostäder i Norrköping.
Nu tar alltså Luleå kommun ut nästan det dubbla ur Lulebo och kommer i kommande granskningar sannolikt hamna i topp.
Enligt kommunalrådet Niklas Nordström (S) sker den här så kallade värdeöverföringen efter en propå från Lulebo. Men ingen Hem & Hyra pratat med på bolaget känner igen det.
Hyresgästernas ”bidrag” till kommunkassan uppges vara öronmärkta till en simhall och parker.

Läs också Deras värd gör storvinst Uppsagd Alingsås-vd kan kvittera ut 2,4 miljoner Älmhultsbostäder startar möbelbyte 503 lägenheter på Bullermyren och Tjärna Ängar ska säljas Ökad närvaro för att stävja stök

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.