HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunens dränering av Lulebo bland de största i Sverige

Luleå Kommunens uttag av 400 miljoner ur Lulebo sticker ut i Sverige. Det är ett ovanligt stort uttag jämfört med andra kommuner och har väckt ilska hos Hyresgästföreningen.

I dag kan Luleå kommuns politiker besluta att plocka ut 400 miljoner kronor ur Lulebo. Pengar som motsvarar bolagets hyresintäkter under förra året.
– Och som ska gå till bolagets behov av renoveringar och byggen. Det är en dubbelbeskattning. Dels betalar hyresgästerna kommunalskatt och sedan ska tydligen deras hyrespengar också går in i den kommunala verksamheten, i stället för tillbaka till boendet, säger Sören Lejon, ordförande i Hyresgästföreningen i Luleå.
– Dessutom är det konstigt att Lulebo i den nyligen avslutade förhandlingen ville höja hyrorna för att det behövde komma in pengar till underhåll!
Enligt en granskning i senaste numret av Hem & Hyra plockades det år 2015 ut sammanlagt 633 miljoner kronor ur Sveriges allmännyttor. Norrköpings kommun lade sig i ledningen genom att ta ut 226 miljoner kronor ur Hyresbostäder i Norrköping.
Nu tar alltså Luleå kommun ut nästan det dubbla ur Lulebo och kommer i kommande granskningar sannolikt hamna i topp.
Enligt kommunalrådet Niklas Nordström (S) sker den här så kallade värdeöverföringen efter en propå från Lulebo. Men ingen Hem & Hyra pratat med på bolaget känner igen det.
Hyresgästernas ”bidrag” till kommunkassan uppges vara öronmärkta till en simhall och parker.

Läs också Hemkunskap för studenter Vinst från bostadsrätt ska göra hyresrätt billigare Svårt att hyra ut Kalmars dyraste lägenheter Lång väntan för att bli skuldfri Hyresgästföreningen vill inte stoppa pengar i kommunens fickor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.