Annons

Kommunfastigheter tjänar bra på sina hyresgäster

Eskilstuna ​Eskilstuna kommunfastigheter hör till de bostadsbolag som tjänar bäst på sina hyresgäster. Hyresgästen Marianne Nikolic tycker att värden borde använda pengarna på att ordna aktiviteter för ungdomar.

​Det är andra gången som Hem & Hyra granskar de kommunala bostadsbolagens vinster. Eskilstuna kommunfastigheter hör till de bolag i Sverige som ökat mest sedan den senaste undersökningen, som gjordes 2006. Under 2008 tjänade Kommunfastigheter 4 371 kronor per lägenhet och år, jämfört med 1 200 kronor år 2006. Detta trots att allmännyttiga bostadsbolag ska drivas enligt självkostnadsprincipen och inte gå med vinst.

Annons
Marianne Nikolic har bott i sin trea på 84,5 kvadrat i Fröslunda sedan 2004. På det stora hela är hon nöjd med sin hyresvärd Eskilstuna Kommunfastigheter AB.
– Servicen är jättebra. Om det till exempel är stopp i avloppet kommer hjälpen snabbt.
Men visst finns det sådant som kan bli bättre:
– När man hör hur mycket bostadsbolaget tjänar på sina hyresgäster tycker man helt klart att de kunde göra mer, inte bara med bostäderna utan även i själva områdena.
Hon tänker främst på de sociala problem som Fröslunda dragits med på senare tid.
– Det har varit oroligt här, med mycket glaskrossning och stökiga ungdomar. Man drar sig för att gå ut på kvällarna. Jag tycker att bostadsbolaget skulle kunna ta en del av vinsten och engagera någon som kan ta tag i det här, ungdomarna behöver något att göra, säger hon.
Lars Holm, ordförande i Hyresgästföreningen i Eskilstuna, tycker att Eskilstuna kommunfastigheter har gjort en god vinst på sina hyresgäster.
– Spontant låter det som mycket pengar. Men samtidigt vet jag ju att Kommunfastigheter har stora underhållskostnader, säger han.
Han tycker att bolaget främst borde satsa på att rusta upp de slitna miljonprogramsområdena i Lagersberg och Robertstorp.
Hans-Georg Wahlberg, vd för Eskilstuna kommunfastigheter, tycker däremot inte att bolaget gjort någon vinst värd att tala om. Han påpekar att bolagets bestånd är indelat i tre områden – bostäder, kommunala lokaler och näringslivslokaler.
– Under en tioårsperiod har vi gjort en vinst på 4-5 procent per år. Jag tycker inte att det är så jättemycket pengar, särskilt inte om man tänker på att vi har totalt 6 600 lägenheter i vårt bestånd, säger han.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.